Sezgin Tanrıkulu: “Bu Topraklarda Çok Acılar Yaşandı Ama Bu Acılarla Yüzleşilemedi”

Sezgin Tanrıkulu: “Bu Topraklarda Çok Acılar Yaşandı Ama Bu Acılarla Yüzleşilemedi”

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ve Enis Berberoğlu, İstanbul’da yaşayan azınlık temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Sezgin Tanrıkulu, “Bu...

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ve Enis Berberoğlu, İstanbul’da yaşayan azınlık temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Sezgin Tanrıkulu, “Bu topraklarda çok acılar yaşandı ama bu acılarla yüzleşilemedi. Acılar tanınmadı, buna ilişkin maalesef mekanizmalar kurulamadı. Hep siyasete malzeme edildi, hep kutulaşma ve ayrışma aracı olarak kullanıldı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu ve Enis Berberoğlu, Bakırköy Botanik Park’ta İstanbul’da yaşayan azınlık temsilcileri ile bir araya geldi. Kahvaltı eşliğinde yapılan buluşmaya CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Selina Doğan, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, Yeşilköy Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Habib Özfuruncu, Malatyalı Ermeniler Derneği (HAYDER) Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, Süryani Kadim Meryemana Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, Nor Zartonk aktivistleri ile cemaatin önde gelenleri katıldı.

Programa katılan siyasileri selamlayan CHP İstanbul 2. Bölge adayı Selina Doğan, “Bundan sonra biliyorsunuz ki Ankara’da sizin sorunlarınızı yakından takip eden biri var. Bu duygularla katılım gösteren herkese afiyet olsun diyorum ve çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ardından kürsüye davet edilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, “Ben Kadıköy’de, Samatya’da, Beyoğlu’nda Müslüman olmayan toplumun 19. Yüzyıldan kalmış etkili okul binalarındaki gördüğüm yalnızlığı, her gördüğümde çok kederlenirim. Ya birkaç tane öğrenci kalmıştır, ya da kimisinde de bir tane öğrenci kalmıştır. Sizlerin bu şehirde hayatta olduğunuzu işaret eden bir avuç insanı kalmış Kiliseler ve Sinagoglar… Hani İstanbul dünya kentiydi. Demek ki yanlış bir şey var ve hala bunu konuşamıyoruz. Eşit vatandaşlık haklarından yararlanamayan insanlarımız olarak sizlerin nasıl görünmez kılındığını çok uzun süreden beridir biliyorum. Ve bu görünmezliği kaldırmak için azınlık tanımı yerine eşit vatandaşlık hakkını yerleştirmeye, sadece kanunlar temelinde değil hayatın içine yerleştirmek için hepimiz hazırız. Bütün gücümüzle bunun için çalışacağız” dedi.

Pavey, “İnancını açıklamanın veya inanma veya inanmamanın, inancının gereğini istediği gibi yaşayabilmenin kanun anlamında tanınması yetmez, bunu ancak bir değer ve kültür olarak toplum modernleşirse mümkündür. Dolayısıyla biz bu değerleri topluma yerleştirebilmek için, kültürel dönüşümü de sağlamak için büyük adımlar atmaya, büyük çabalar göstermeye hazırız. Bundan emin olabilirsiniz. Aksi halde toplum modernleşmeyince mümkün olmayan bu değişim, kozmetik bir gösterişten öteye geçemez ve geçemedi de” ifadelerini kullandı.

Azınlıkların üç konuda hatırlandığına dikkat çeken Pavey, “Azınlıklar benim bildiğim kadarıyla üç durumda hatırlanırlar. Bir tanesi ev satılması gerektiğinde, eski Rum, eski Ermeni olarak ilam verildiğinde hatırlanırlar. İkincisi AB’ye antik azınlıkların gururlu tarihimizin bir parçası olduğu konusunda söylevi verildiğinde hatırlanırlar. Birde çok değerli mülklerinizin gasp edilmesi planlandığında hatırlanırlar. Ben bu durumlarda hatırlanmanıza şiddete karşı çıkıyorum” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili adayı Enis Berberoğlu ise birlik vurgusu yaparak, "Hepimiz yolları kesişti. Ve sanırım hepimiz kendimizi o çirkin azınlık kelimesiyle kendimizi ifade ettiğimiz için çoğunluk olmak için bir araya geldik. Azınlık kelimesini hukuken kitaplarda kalabilir ama kafalarımızdan silebilmek için, hepimiz bu ülkenin asil vatandaşları olabilmek için eşit vatandaşları olabilmek için bir araya gedik ve CHP’de birleştik. Ve inanın bize biz iktidara yürüyoruz. Gayret çok az bir gayret bu ülkenin temel yapısı anayasal yapısı bize yakışır hale gelecek şekilde bir yola çıktık ve o yolun artık son virajındayız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Türkiye’de geçmişte birçok acı yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu topraklarda çok acılar yaşandı ama bu acılarla yüzleşilemedi. Acılar tanınmadı, buna ilişkin maalesef mekanizmalar kurulamadı. Hep siyasete malzeme edildi, hep kutulaşma ve ayrışma aracı olarak kullanıldı. Ama vicdan ortaklığı üzerinden beraberce bir gelecek inşa edebiliriz. Ben bunu açık söyleyeyim; bu parlamentoda bu dönem yapabileceğimize inanıyorum. Eğer bunu yapabilirsek çok doğru bir geleceği hep beraber inşa etmiş olacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.