Sıcaklara Karşı “Yeşil Direniş”

Sıcaklara Karşı “Yeşil Direniş”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Baysal, “Kızartma, kavurma ve hamur işlerinden uzak durun. Bol sıvı alın ve özellikle su tüketin. S...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Baysal, “Kızartma, kavurma ve hamur işlerinden uzak durun. Bol sıvı alın ve özellikle su tüketin. Salata ve meyve ağırlıklı yeşil menüler oluşturun” dedi.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, “Sıcaklıklarla birlikte vücuttan su atımı da artacağı için günlük su tüketimini en az 2 litre civarında tutmak sağlığımız açısından çok önemlidir. Su tüketiminin küçük yudumlarla ve sık olmasına özen gösterin. Sıvı alımını arttırmak için karpuz, kiraz gibi su içeriği yüksek meyveler ile marul gibi yeşil sebzeleri tercih edin” dedi.

YEŞİL SEBZE SEÇİN

Düzenli meyve tüketiminin vücut direncini arttırdığını kaydeden Diyetisyen Fatma Baysal, “İçerdiği antioksidan bileşenler ve vitaminler sayesinde güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı vücudu korur. Meyve tüketiminde früktoz içeriği göz ardı edilmemelidir ve aşırı tüketilmemelidir. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit potasyum ve özellikle C vitamininden zengin olduğu için bol bol tercih edilmelidir. Her öğünde maydanoz, dereotu gibi bol yeşillik içerikli salata tüketmeye özen gösterin” diye konuştu.

TUZDAN UZAK DURUN

Diyetisyen Fatma Baysal, “Serinlemek için gazlı içecekler yerine meyve suyu, düşük sodyum içeren soda veya taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Aşırı kahve, çay tüketimi diüretik etki yapacağından vücudun su dengesini bozabilir. Ama aşırıya kaçmadan soğuk kahve gibi içecekler tercih edilebilir. Bu kahvelerin fazla kafein ve krema içermemesine dikkat edilmelidir. Hem protein içeriği hem de glisemik endeksi düşük olması nedeniyle ayrı, sıvı alımını arttırmada oldukça sağlıklı bir alternatif olacaktır. Tuz eklenmeden tüketmeye özen gösterin. İçine nane, salatalık gibi sebzeler ekleyerek posa içeriğini arttırabilirsiniz” dedi.

ÖDEMİ ENGELLEYİN

İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Sıcaklar arttıkça kan dolaşımını rahatlatan besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Ödem oluşumunu engellemek için maydanoz, kiraz sapı, semizotu, ananas, zencefil, bamya, kabak gibi besinleri tüketin. Güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi olduğu ve kollajen oluşumunu desteklediği için zeytin yaprağı çayını demleyip soğutarak tüketin” diye konuştu.

HAMUR İŞİ YERİNE DONDURMA YİYİN

“Yemeklerin pişirme yöntemi konusunda daha sağlıklı seçimler yapın” diyen Fatma Baysal, “Kızartma, kavurma gibi yağlı besinler yerine daha çok ızgara tercih edilmelidir. Fazla baharatlı ve yağlı besinler sindirim sistemi için olumsuz etki yapar. Aynı zamanda besin zehirlenmeleri konusunda protein içerin besinlerin iyice pişirilmesi ve saklanması konusunda hassasiyet gösterin. Hamur içi tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlı tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.