Sigarayı bırakmakla ilgili bilgiler

Sigarayı bırakmakla ilgili bilgiler

Günümüzde çok sayıda kişi sigarayı bırakmak istemektedir. Ülkemizde ve Dünyanın pek çok yerinde Sigara, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre her 10 ölümden 1’i sigara nedeniyle meydana geliyor. Peki, neden hala dünyanın her yerinde insanlar yoğun bir şekilde her gün sigara tüketiyorlar? Bugün dahi gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketiminin artış gösterdiğini görmek mümkün. Burada iki farklı boyuttan söz edilebilir: Psikolojik ve Fizyolojik bağımlılık.

Sigarayı Bırakmakla İlgili Bilgiler

Fizyolojik bağımlılığın tıbbi açıdan aşılabilir olduğu biliniyor. Bugün eczanelerde satılmakta olan bant ve sakız şeklindeki nikotin ürünleri ile fizyolojik olarak sigaradan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Ancak ne yazık ki birçok kişinin sigaraya bağımlılığı yalnızca fizyolojik bir temele dayanmıyor. Birçok insan çocukluğundan yetişkinliğine kadar olan süreçte, sigara bağımlılığı ile yaşamını sürdüren farklı kişilerin yaşantılarından etkileniyor. Çok sayıda kişi ise elektronik nargile gibi yöntemlerle SMOK marka ürünleri kullanıyor.

Özellikle de sigara şirketlerinin psikolojik manipülasyonları, birçok kişinin sigaraya başlamasında etkili olan yaşantıların çocukluk yıllarına kadar uzandığını açık bir şekilde gösteriyor. Çok yanlış bir kanı olmasına rağmen bugün sigara içen birçok kişi, sigaranın rahatlatıcı bir etkisi olduğuna ve hatta onları stresten koruyabildiğine inanıyorlar. İşte, tüm bunlar bize sigara bağımlılığında etkili olan temel nedenin psikolojik bağımlılık olduğunu gösteriyor.

Psikolojik bağımlılıklar da fizyolojik bağımlılıklar gibi aşılabilir özelliktedir. Yeterince mücadele edildiği takdirde herhangi bir bağımlılığı yenmek mümkün olabilmektedir. Günümüzde yapılan birçok araştırmaya göre sigarayı bırakmak gerçekten de mümkündür ve çok sayıda insanın da bunu başarabildiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Ne yazık ki sigarayı bırakamayan ve bu konuda başarısız olan kişilerin önemli bir kısmı, sigaranın bırakılamaz olduğunu ve bırakılsa dahi ömür boyu aklın bir ucunda kalacağını ifade ediyorlar.

Bu son derece yanlış bir inanç! Sigarayı bırakan ve sigaradan bir süre sonra tiksinmeye dahi başlayan birçok insan var. Yani gerçekten de sigarayı bırakmak mümkün ve sizler de yeterince mücadele ederseniz bu zehirli maddeden kurtulabilirsiniz.

Sigarayı bırakabileceğinize dair kuvvetli bir inanca sahip olmadan sigarayı bırakamayacağınızı unutmayın. Eğer bu konuda kendinizi yeterince güçlü hissetmiyorsanız psikolojik destek alabilir ya da hemen şimdi ALO 171’i (sigarayı bırakma hattı) arayabilirsiniz. Bu bağımlılıktan kurtulabileceğinize dair inancınız yeterince kuvvetli hale geldiğindeyse sigara illetinden kurtulabilmenizi kolaylaştıracak yöntemleri deneyebilirsiniz. İsterseniz elektronik buhar sitesine de bir bakabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.