Simav yörükleri dernek kurdu

Simav yörükleri dernek kurdu

Kütahya’nın Simav ilçesinde ’Simav Ertuğrul Gazi Yörükler Derneği’ adıyla yeni bir dernek kuruldu. Kurulan dernek, Yörüklerin yaşam biçimlerini yeni nesillere aktarma ve gelecek nesillerin de bu kült...

Kütahya’nın Simav ilçesinde ’Simav Ertuğrul Gazi Yörükler Derneği’ adıyla yeni bir dernek kuruldu. Kurulan dernek, Yörüklerin yaşam biçimlerini yeni nesillere aktarma ve gelecek nesillerin de bu kültürden haberdar olmalarını amaçlıyor.

Simav’daki Yörük kıl çadırında düzenlenen tanıtım toplantısında, derneğin 18 Ağustos 2017 tarihi itibariyle resmi kuruluşunun gerçekleştiği ve görev dağılımının yapıldığı belirtildi. Derneğin kurucu başkanı olan Hasan Basri Çetin, dernek olarak yalnızca Yörüklere değil, tüm insanlığa kapılarını açtıklarını ve Ahi ocağı gibi yaşayacaklarını ifade etti. Çetin, “ Derneğimizin kuruluş amacı, geçmişimizi gelecek nesillere anlatabilmek, gelecekteki çocuklarımıza bu kültürü, kıl çadırı ve geçmiş yaşantılarımızı unutturmamak için buradayız. Gençlerimize okçuluğu, ata binmeyi, Yörük atalarımızın yaşantılarını öğretebilmek için bu derneğimizi kurduk. Simav’da çok sayıda Yörük bulunuyor. Kıyı ve Kayı boyu olmak üzere Simav’da iki Yörük boyu var. Yörük kavramını tam anlatamadığımız için Yörüklükten utanır olmuşuz. Yörük olmaktan gurur duyuyoruz ve bunu tüm Yörüklere Simav panayırında kuracağımız stant da gösterip anlatmaya çalışacağız” dedi.

Yörük derneği misafirlerinden İrfan Söğüt (68), geçmişteki yeteneklerimizin gençlerimize anlatılmasını istediklerini ifade etti. Simav Ertuğrul Gazi Yörükler Derneği kurucularından Hüseyin Duman (49), Günümüzdeki düğünlerin öz kültürümüzle bağdaşmadığını, Anadolu kültüründe yer almış, geleneklerimize ve törelerimize uygun düğün örneklerini başlatacaklarını belirtti. Yörük derneği misafirlerinden Cahit Bayram (65) “ Yeşil Simav’ımızda Yörük geleneğini dile getirmek için yapılan bu organizasyonu düzenledikleri için başkan Hasan Basri Çetin ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Simavlı olarak gurur duydum, Simav Yörükleriyle çevre illerdeki Yörüklerle bağlantı kurularak bu organizasyonun genişletilmesi daha iyi olacağına inanıyorum” dedi.

Simav Ertuğrul Gazi Yörükler Derneği Kurucu Başkanı Hasan Basri Çetin, tanıtım toplantısının ardından, derneğin kuruluşunu kamuoyuna duyurma anlamında İhlas Haber Ajansına (İHA) teşekkür etti. (MEİ-EFE)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.