"Suriye vatandaşlarına konut satış izni verilebilir"

"Suriye vatandaşlarına konut satış izni verilebilir"

Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Suriye vatandaşlarına sınır olmayan şehirlerde konut satışının açılması gerektiğini söyledi.2...

Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Suriye vatandaşlarına sınır olmayan şehirlerde konut satışının açılması gerektiğini söyledi.

2017 yılı ilk 7 ayında yabancılara yapılan konut satış sayısı 11 bin 434 oldu. Ülke uyruklarına göre Irak vatandaşları 3 bin 876 ile ilk sırada yer alırken, bunu 3 bin 580 ile Suudi Arabistan, bin 880 ile Rusya izledi. Listede Afganistan 4’üncü, İngiltere 5’inci, Azerbaycan 6’ncı İran ise 7’nci sırada. İller açısından ise ilk 7 ayda İstanbul 8 bin 20 satış ile ilk sırada. Sıralamadaki diğer şehirler ise, 4 bin 954 Antalya, bin 608’le Bursa, bin 90 ile Trabzon, bin 24 ile Yalova, 920 ile Ankara, 810 ile Sakarya, 782 ile Aydın, 652 ile Muğla ve 618 ile Mersin izliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Yabancılara satışta bazı kısıtlamalarımız var. Aslında her isteyen istediği yerden ve istediği metrekarede yer alamıyor. Öncelikle, askeri yasak bölgelerde yabancıların taşınmaz edinimi mümkün değil. Ayrıca yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 300 dönüm taşınmaz satın alabiliyor. Ayrıca yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10’unu geçemiyor" dedi.

"İki yıl içinde proje sunulmalı"

Yabancı uyruklu gerçek kişilerin sınırlara uymak kaydıyla ülkemizde her türlü taşınmaz edinebildiğini belirten Özelmacıklı, "Yabancı uyruklu gerçek kişiler, satın aldıkları arsa ve tarla türü taşınmazla iki yıl içinde bir proje geliştirmeli ve ilgili Bakanlığın onayına sunmak zorundadır. Yoksa devlet tarafından geri alınabilir" dedi.

"Kuzey Kore, Ermenistan listemizde yok"

Altın Emlak Genel Müdürü, "Bakanlar Kurulu Kararı ile şu anda Suriye, Ermenistan, Kuzey Kore ve Küba gibi ülkelere konut satışı yapılamıyor. Ayrıca kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Hatay, Kilis, Mardin illerinde ve Gökçeada ve Bozcaada’da yabancıların taşınmaz edinimi yasak. Ülkemize ayrıca da sınır ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerine sınır illerimizden taşınmaz edinemezler. Buna göre; Bulgaristan Edirne ve Kırklareli illerimizde; Rusya; Karadeniz’e komşu illerimizden, Irak; Şırnak ve Hakkari illerimizde; İran; Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır illerimizde; Azerbaycan; Iğdır ilimizde; Gürcistan; Ardahan ve Artvin illerimizde taşınmaz edinemezler. Yunanistan da özel durumu gereğince tüm sınır ve sahil illerimizde taşınmaz mal edinimlerine izin verilmiyor" dedi.

"Suriye vatandaşlarına konut satışına izin verilebilir"

Suriye vatandaşlarına sınır olmayan şehirlerde konut satışının açılması gerektiğini dile getiren Özelmacıklı, "2016 yılında sadece İstanbul’da mesken ve ticaret yerlerinde Suriye vatandaşlarının 12 bin 536 aboneliği bulunuyor. Bu durumda konut alım gücü olanlar ya Türk vatandaşlarından güvendikleri kişiler adına yada şirket kurarak tüzel kişi adlarına alıyorlar. Konut alımlarına izin verilmesi piyasanın şeffaflaşmasına, hatta kira fiyatlarının aşağı yönde seyrine fırsat verecektir. İç talebe olumlu etki yapacaktır" dedi.

"Yabancı taleplerine yetişemiyoruz"

"Karşılıklılık (mütekabiliyet) şartının kaldırılması ile satışlarımızdaki yabancı payı artmaya devam ediyor. Yabancı taleplerine yetişebilmek amacıyla hem temsilcilerimize dil eğitimi vermeye, hem de ofislerimizde İngilizce ve Arapça bilen personeller istihdam etmeye başladık" diyen Özelmacıklı, yabancılara olan satışlarda, Suudi Arabistan temsilciliğimizin yanı sıra, Aydın, Yalova, Trabzon, Bursa, Fethiye, Mersin ve Antalya bölgelerinde yoğun talep aldıklarını, sezonluk kiralamalarda da eşyalı kiralık villa, özel konutlarda da talebe yetişemediklerini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.