Nurhayat Yılmazer

Nurhayat Yılmazer

SYRİZA, Radikal Sol Koalisyon'un Zaferi

Bir deniz bizi ayırır..Haysiyet bizi birleştirir..

Türk halkıyla dayanışma..

SYRİZA, Radikal Sol Koalisyon'un Gezi isyanı afişi..

Komşuda Genel seçimler yapıldı..

Seçimi SYRİZA Hareketi kazandı. Syriza Avrupa için bir ilk..İktidara gelen yeni bir hareket.. Radikal bir sol .. Syriza’nın Başkanı Aleksis Çipras.. Genç kırk yaşında bir lider..16 yaşından beri sol hareketin içinde.. İlk eylemi “Beyaz Önlüklüler” eylemi. Örgütlenmeyi, ilmek ilmek dokuyarak bu günlere geliyor..

Seçim kampanyasının ana teması iktidarın uyguladığı kemer sıkma politikası. Koalisyon ortağı sağ parti ile ortak noktası kemer sıkma politikasına olan tepkileri. Unutmayalım ki Yunanistan halkının krizini yaratan, Dünyadaki krizlerin sahipleri olanlardır.

Syriza 2009’da yüzde 4,6 oy aldı. 2012 de yüzde 27, şimdi ise yüzde 36,26 oy alarak iktidar oldu. Kolay değil, çok farklı çevrelerden, ılımlısından, en uç olanına, Troçkistlerden yeşillere, Maoistlerden Avrokoministlere kadar, 13 sol grubu ve bağımsız politikacıları bünyesinde barındıran bir hareketten bir parti yaratabilmek ve o partiyi iktidara taşıyabilmek.

Çipras’ın başarısının en önemli nedeni birleştirici yöntemlerle, doğru bir teşkilatlanma yapısı oluşturmaktır.

Alanlarında en iyi en yetenekli bir danışmanlar ordusu oluşturdu. Önemli iki danışmanından birisi Attika Valisi Rena Dourou. “Syriza’nın amazonu” diye tanımlanıyor. Tuttuğunu kopartan bir cengâver. Bir kadın. Türkçenin de bulunduğu 5 dil biliyor. Atina ve civarını kapsayan Attika bölgesinin Valiliğinde insanların günlük yaşamlarına dokundu. Topu topu dört aylık valiliği Yunan halkı için bir laboratuar oldu. Ve Syriza’yı iktidara taşıdı.

İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde başta işçiler, emekçiler olmak üzere bütün toplumsal sınıf ve kesimler örgütlüdür. Devlet kurumları ulusal hizmet kurumlarına dönüşmüştür. Bizde ise egemen sınıfın baskı aracı olarak, varlığını sürdürerek, ülkenin bugünü ve geleceği olarak, en ürkütücü evresinde bulunmaktadır. Metal işçilerinin grevini Hükümet engelledi. Bu demektir ki hükümet ulusun değil sermayenin güvenliğini korumaktadır. Çıkış yolumuz emeği en yüce değer yaparak, üretimi artırmak olacaktır...

yunanistan-da-sol-iktidarda.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.