Tarihi Cincin Kalesi Kaderine Terk Edildi

Tarihi Cincin Kalesi Kaderine Terk Edildi

Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın izniyle yapılan ve bulunduğu köyün adını taşıyan ‘Cincin Kalesi’ bakımsızlıktan dökülüyor.

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin köyündeki tarihi Cincin Kalesi’nin durumu içler acısı. Osmanlı'nın izlerini taşıyan şirin köydeki tarihi kale yıkılmak üzere… Osmanlılar döneminde Aydın çevresinde hâkimiyet kurmuş iki aileden biri olan Cihanoğulları ailesinin, Kanuni Sultan Süleyman'ın izniyle yaptırdığı kale bugüne kadar ayakta kalırken, bakımsızlık ve ilgisizliğin kurbanı oldu.

Tarihi mirasımızın gelecek nesillere aktarılması ve korunmaları konusunda herkesin duyarlılık göstermesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Ertürk, Cincin köyünün en önemli tarihsel mirası için restorasyon yapılmasını istedi. Ertürk, “restorasyon yapılırsa güzel bir görünüme kavuşacak olan Cincin Kalesi yerli yabancı turistlerin ilgisini çekecek, başta Cincin olmak üzere Aydın kazanacak” dedi.

Cincin’de yaşayan Semiha Aşıcı ise, “Köyümüzün yolları bakımsız halde. Tarihi kale harabeye, çevresi çöplüğe döndü ” diyerek tepki gösterdi.

CİNCİN KALESİ

Köyde anlatılan rivayete göre; Cincin Kalesi, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın 1522 yılında Rodos ve İstanköy adalarını almak için ordusuyla bölgeden geçerken Türk Aşiret Reisi Mehmet Bey’in gösterdiği konukseverlikten çok memnun kalmış. Tam bu sırada Mehmet Bey’in çadırında bir çocuk dünyaya gelmiş. Padişah bu çocuğun adını “Cihan” koymuş. İlerleyen dönemlerde bu aileden Cihanoğulları diye söz edilmeye başlanmış. bu şekilde kök salmış ve bölgenin güvenliği için 16. yüzyılda ‘Cincin Kalesi’ni inşa ettirmiş.

004-006.jpg006-007.jpg

007-007.jpg008-008.jpg

009-008.jpg010-007.jpg013-009.jpg011-004.jpg

018-007.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.