Taşları Boya Gibi Kullanıp Resim Yapıyor

Taşları Boya Gibi Kullanıp Resim Yapıyor

Türkiye’de taş resim sanatının ilk ve tek temsilcisi Batuhan Bozkurt, balyoz ve çekiçle toz hale getirdiği doğal taşlara yeniden hayat veriyor.

- Türkiye’de taş resim sanatının ilk ve tek temsilcisi Batuhan Bozkurt, balyoz ve çekiçle toz hale getirdiği doğal taşlara yeniden hayat veriyor. Sanata 41 yılını veren Bozkurt, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden topladığı rengarenk taşları önce un ufak ediyor sonra birer sanat harikasına dönüştürüyor. 41 yılda 341 eser yapan, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sergi açan taş resim sanatçısı Batuhan Bozkurt, Urla'nın Barbaros köyünde doğanın renklerini yeniden yaşatıyor. Bozkurt, doğada bulduğu likit, jasper, ditsen, serpandit, pirit, manganez, safir, hematit, lamatit, bazalt, mermer, granit gibi 100 çeşit taşı binbir emekle önce toz haline getirip sonra resim yapıyor. Resimlerinde taşların daha çok doğal halini kullanan sanatçının eserlerinde Selçuklu, Osmanlı ve Hint minyatür sanatının izleri göze çarpıyor. Taşlarla yapamayacağı hiçbir resmin olmadığını ve artık taşı boya gibi kullandığını ifade eden Bozkurt, bu tekniğe başlama hikayesini şöyle anlattı: "Bu işe 41 yıl önce öğretmen okulunda okuduğum dönemde hocalarım tarafından yönlendirildim. Öğretmenim taşları kullanarak bir çalışma yapmamı istedi. Ben de öğretmenimin isteği üzerine topladığım taşlarla ufak bir çalışma yaptım. Taşlarla bir aslanın bir ceylanı parçalama sahnesini resmetmiştim. Bu çalışmam öğretmenlerim tarafından çok beğenildi ve bu eser sene sonu sergisinde iyi bir fiyata satıldı."

İlk yıllar taşları daha büyük parçalar halinde kullandığını söyleyen Bozkurt, resimlerin yapım aşamasını şöyle anlattı: "Tuval üzerinde ince detayları yapamıyordum. Bu nedenle taşları daha da küçülterek neredeyse toz haline getirip o şekilde kullanmaya başladım. Bu teknikle üç boyutlu eserler yapmaya başladım. Resimlerimde aşağı yukarı 100 çeşide yakın taş kullanıyorum. Taşları önce yıkıyorum ve toz haline getirinceye kadar onları döverek ufalıyorum. Tekrar yıkayarak birkaç elekten geçirerek irili ufaklı boydaki taş tanelerini ayrı ayrı şişelerde depoluyorum ve bu şekilde atölyemde boya yerine doğal taşları depolamış oluyorum. Resim yapmaya başladığım zaman bu ufaladığım doğal taşları renklerine göre resimde kullanıyorum. Doğada o kadar çok çeşit taş var ama benim bulamadığım tek renkli taş bayrak rengi kırmızı oldu. Şuana kadar bu renk taş bulamadım. Taşları kırarken hiçbir şekilde teknolojik makine kullanmıyorum, teknolojiye de esir olmak istemiyorum. Bu nedenle kendi zekamla ve el emeğimle ürettiğim araçlarla taşlarımı kırıyorum. Kullandığım taşların pozitif enerjileri bana geliyor ve ben de eserlerimi bu şekilde yapıyorum. Bu huzur resimlere ve alan insanlara da yansımış oluyor.”

Urla Barbaros köyü eski ilkokul binasını bir sanat müzesi gibi kullanan Bozkurt, bu binayı herkese açık tutuyor yaptığı eserleri burada sergiliyor. Gelen ziyaretçilere de eserlerine elleriyle dokunmaları için öneride bulunuyor.

TAŞLARI BOYA GİBİ KULLANIP RESİM YAPIYOR

TAŞLARI BOYA GİBİ KULLANIP RESİM YAPIYOR

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.