Tika’dan Karadağ Mehmed Fatih Kız Medresesine Destek

Tika’dan Karadağ Mehmed Fatih Kız Medresesine Destek

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da Mehmed Fatih Medresesi bünyesinde faaliyet gösteren Kız Medresesinin teknik donanımı ve çevre düzenlemesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tar...

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da Mehmed Fatih Medresesi bünyesinde faaliyet gösteren Kız Medresesinin teknik donanımı ve çevre düzenlemesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yapıldı.

Karadağ Milli Eğitim Bakanlığınca resmi medrese olarak tanınan, ülkenin ilk ve tek medresesi Karadağ Mehmed Fatih Medresesi bünyesinde faaliyet gösteren, aynı zamanda çeşitli seminer ve dini etkinliklere ev sahipliği yapan Kız Medresesinin toplantı salonunun ses ve görüntüleme sistemleri, bilgisayar donanımı, güvenlik kameraları ve görüntü sisteminden oluşan teknik donanımı ve çevre düzenlemesi TİKA tarafından tamamlanarak hizmete açıldı. Açılış törenine TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Türkiye’nin Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, eski Karadağ Meclis Başkan Yardımcısı Suljo Mustafiç, Karadağ Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cihan Özdemir, Türkiye Karadağ Din Hizmetleri Müşaviri Tevfik Yücesoy ve TİKA yetkilileri katıldı. Törende konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyzic ile ilk tanışmalarında bahsettikleri hayallerin şimdi gerçek olduğunu söyledi. Karadağ’a ilk kez 2006’da geldiğini belirten Maskan, o tarihten bugüne birçok şeyin değiştiğini ve çok önemli projelere imza atıldığını vurguladı. Batı’nın bugün "medeniyet" diye bahsettiği şeyin Osmanlı döneminde bu bölgelerde geliştiğine işaret eden Maskan, tüm bunların bu bölgede yaşayan Müslümanlar sayesinde olduğunu dile getirdi. Maskan, Müslümanlar olmadığı takdirde bölgenin değeri ve zenginliğinin de kalmayacağını belirtti.

Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç ise, Türkiye’ye tüm yardımları için teşekkür ederek, "Bu yardımlar sayesinde varlığımızı sürdürüyor, yayılıyor, çalışıyor ve inşa ediyoruz. Ülkemizde gerçekleştirilen en önemli projelerin destekçisi her zaman Türk kurumları oldu" dedi.

Büyükelçi Serhat Galip de, TİKA’nın dünya genelinde önemli projelere imza attığını vurgulayarak, "Sizler bizim kardeşimiz ve dostumuzsunuz. Dostunuz varsa sahip olduğunuz her şeyi onunla paylaşmanız gerekir" diye konuştu.

2008 yılında yapımı TİKA tarafından tamamlanarak eğitim ve öğretime başlayan Mehmed Fatih Medresesi, 2012 yılından bu yana yaklaşık 130 mezun verdi. Medrese aynı zamanda Karadağ’da yaşayan Müslüman öğrencilerin komşu ülkelerde benzer eğitim veren okullara gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.