Tolga Çandar Onurlandırıldı

Tolga Çandar Onurlandırıldı

Milas Belediyesince bu yıl 7’ncisi düzenlenen Sanat Edebiyat Günleri sona erdi. Bu yılki etkinliklerin konusu "Sesin Dili-Tolga Çandar" başlıklı sempozyum oldu. Milas’ın kazandırdığı değerlerden olan...

Milas Belediyesince bu yıl 7’ncisi düzenlenen Sanat Edebiyat Günleri sona erdi. Bu yılki etkinliklerin konusu "Sesin Dili-Tolga Çandar" başlıklı sempozyum oldu. Milas’ın kazandırdığı değerlerden olan Çandar, düzenlenen sempozyum ile onure edildi.

Bu yıl Milas Belediyesi tarafından 23-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 7. Sanat Edebiyat Günleri, Aşkıdil Akarca Sahnesinde gerçekleştirildi.

Düzenlenen sempozyuma; Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Milas İlçe Başkanı Suat Özcan ve Tolga Çandar’ın sevenleri katıldı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu sempozyumun açılış konuşmasını, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptı.

"Sesin Dili - Tolga Çandar" sempozyumunun yaşayan ve üreten bir sanatçıyı anlatması bakımından ayrı bir anlam taşıdığına vurgu yapan Tokat, “7. yılına giren Sanat Edebiyat Günleri etkinliklerinin en fazla katılımlı olması, halkımızın Tolga Çandar’a verdiği değeri gösteriyor. Bu etkinliğe ve Tolga Çandar’a sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Tokat’ın ardından söz alan Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy, "Çağdaş Türkü" kurulduğu sıralarda İzmir Yeni Asır Gazetesi için Tolga Çandar ile yapmış olduğu bir söyleşiden bölümler okuyarak açıkladı. Aksoy, Çandar’ın, Şilili ozan Viktor Jara’dan örnek vererek, sesinin güzel olduğu ya da türkü söylemeyi sevdiği için değil, emperyalizme karşı mücadelede gerekli olduğuna inandığı için türküleri yeğlediğini açıkladığını vurguladı.

Tolga Çandar’ın türkü söylemeyi, bir gereklilik, bir başkaldırı, yozlaşan ve istilaya uğrayan kültürümüze ve toplumsal değerlerimize bir sahip çıkma olarak gördüğünü söyledi. “Bu nedenle de Tolga Çandar emperyalizme karşı yükselen bir sestir” diye konuştu.

Prof. Dr. Kemal Kocabaş, “Tolga Çandar, Milas’tan ODTÜ ve Türk Halk Bilimleri Topluluğuna Bir Değişim Öyküsü" başlıklı bildiri sundu. Kocabaş konuşmasına Tarık Akan’ı saygıyla anarak başladı.

Tolga Çandar’ın arkadaşı İbrahim Berksoy, “70’lerden günümüze ODTÜ’lü bir ‘Ezgili Yürek’ Tolga Çandar” konulu bir bildiri sundu.

Tolga Çandar’ın öğrencilik yıllarında aynı evde birlikte kaldığı ve o yıllardan bu yana hiç anlaşmazlığa düşmediği Ali Sarban, “Ev Arkadaşım Tolga Çandar” başlıklı sunum yaptı, Tolga Çandar ile ilgili anılarını anlattı.

Sempozyumun moderatörlüğü, özellikle Milas konulu kitaplarıyla tanınan ve Milas Belediyesi’nin sanat kültür etkinliklerinin yükünü omuzlarında taşıyan Şair - Yazar Halim Şafak Şanlıdağ tarafından yapıldı. Şanlıdağ, sesin başlangıcından bu yana geçtiği aşamaları anlattı. Doğa sesi, enstrüman, söz, şiir, ezgiler arasındaki bağlara değindi.

Her yıl sanat ve kültür alanında isim yapan Milaslı kişiler adına düzenlenen Sanat Edebiyat Günleri’nin ikinci gününde, (24 Eylül Cumartesi) Orhan Kahyaoğlu, “1980’lerin muhalif ve protest müziği eğilimi içinde Tolga Çandar”, Selçuk Küpçük “12 Eylül’ün şiddeti karşısında bir umut, Çağdaş Türkü ve 12 Eylül’ün Sessizliği içinde bir nida Tolga Çandar”, Halim Şafak “Tekrar etmeyle oluşan özgünlük” ve Oktay Yivli ise “Muğla Türküleri bağlamında Tolga Çandar” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Sempozyum sonunda konuşma yapan Tolga Çandar ; “Türkiye’nin birçok yerini dolaştım. Bir sanatçı için doğup büyüdüğü yerde böylesine bir sempozyum yapıldığını görmedim. Bir sanatçı bundan başka ne ister. Bu anlamda sempozyumu düzenleyen başta Milas Belediye Başkanımız Muhammet Tokat’a, büyük emekleri olan Halim Şafak Şanlıdağ’a, konuşmacı olarak katılım yapan değerli hocalarıma ve yoğun katılım gösteren siz değerli hemşerilerime teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Çandar, konuşmasının ardından salonda bulunanlara birde konser verdi.

Konser sonunda Tolga Çandar ve sempozyuma katılan konuşmacılara teşekkür plaketleri Tokat tarafından verildi. Tokat burada yaptığı konuşmada, “İlçemizden çıkan değerlere sahip çıkmanız ve vefalı davranışınızdan ötürü siz hemşerilerimize, katılım sağlayan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Böylesine büyük bir değeri yetiştiren Sıdıka teyzemize ve Hasan amcamıza da teşekkür ediyor onları rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Tokat’ın konuşmasının ardından 7. Sanat Edebiyat Günleri sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.