Tüm Vücut MR’ları, Hastalıkların Tespitinde Kullanılıyor

Tüm Vücut MR’ları, Hastalıkların Tespitinde Kullanılıyor

Tüm vücut MR’ları hastalıkların tespitinde önemli rol oynuyor.Özel Koru Ankara Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ömer Koçak tüm vücut MR’ı hakkında bilgi verdi.

Tüm vücut MR’ları hastalıkların tespitinde önemli rol oynuyor.

Özel Koru Ankara Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ömer Koçak tüm vücut MR’ı hakkında bilgi verdi.

Günümüzün yüksek teknoloji ürünü cihazlarıyla MR görüntülemenin tüm tanısal avantajlarıyla birlikte, aynı anda tüm vücudun görüntülemesi için de kullanılır duruma gelmiş olduğunu belirten Uzm. Dr. Koçak, “Tüm vücut MR görüntüleme, MR cihazı ile özel protokoller kullanılarak vücudun baştan ayağa taranması için geliştirilmiş bir tetkik ve tarama yöntemidir” dedi.

Klasik tarama yöntemlerinde beyin, kaslar, kemikler ve omurga gibi birçok organın teknik kısıtlamalar nedeniyle değerlendirilemeyeceğini belirten Özel Koru Ankara Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ömer Koçak, “Değerlendirilebilen bazı organlarda ise ultrason gibi radyasyon içermeyen yöntemlerin duyarlılıklarının, yani hastalıklı dokuları hastalıksız dokulardan ayırt etme yeteneklerinin nispeten düşük olması, mevcut patolojilerin atlanmasına sebep olabilir. Hasta bireylerde bu gibi durumların hassasiyetle değerlendirilmesinde kullanılan bazı yöntemler, radyasyon içermeleri nedeniyle sağlıklı bireylerin taranması için tercih edilmemektedir. Tüm vücut MR incelemesi diğer yöntemlerin yetersiz kaldığı bu boşlukları doldurmakta, aksi halde değerlendirilemeyen birçok dokunun yüksek hassasiyet ile taranmasına olanak sağlamakta, ve diğer teknikler ile saptanan patolojilerin daha spesifik biçimde karakterize edilmesine imkan tanımaktadır. Radyasyon içermeyen ve yan etkisi bulunmayan bir tetkiktir. Günümüzde kullanılan hiç bir yöntemle vücuda zarar vermeden tüm vücut hakkında bu kadar ayrıntılı bilgi toplamak mümkün değildir” diye konuştu.

Tüm vücut MR incelemesinin radyasyon içermediği için ve işlem esnasında damardan ilaç verilmesine gerek duyulmadığı için tamamen zararsız bir tetkik olduğunu ifade eden Özel Koru Ankara Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ömer Koçak, genel sağlık durumu hakkında detaylı bir kontrolden geçmek isteyen hemen hemen herkes için uygun bir yöntem olduğunu söyledi. Bu incelemenin sadece kalp pili bulunan veya vücudunda şarapnel, saçma gibi metalik yabancı cisim bulunan kimselerde, bu hastaların MR cihazına girmesi sakıncalı olduğundan dolayı uygulanamadığımı belirtti.

Kapalı alan korkusu nedeniyle MR cihazına girmekte güçlük çeken hastalarda isteğe bağlı olarak işlemin tetkik öncesinde hafif bir yatıştırıcı ilaç uygulanarak gerçekleştirilebilindiğini anlatan Dr. Ömer Koçak, tüm vücut MR incelemesi için herhangi bir hazırlığa gerek olmadığını ve açlığa veya aşırı bir idrar sıkışıklığına gerek duyulmadığını söyledi.

Tetkikin 45 dakika ile 1 saat arasında süreceğinden konforlu bir tetkik için işleme gelirken rahat kıyafetler giyilmesini öneren Dr. Ömer Koçak, “İşlemin gerçekleştiği çekim odasındaki manyetik alan nedeniyle işleme gelirken saat, küpe gibi metal aksesuarları tercih etmemeniz uygun olacaktır” dedi.

Dr. Ömer Koçak çekim sürecini şöyle anlattı:

“Hasta, üzerindeki metal aksesuarlar çıkarılarak kendisine tahsis edilen kilitli bir dolaba yerleştirilmesinin ardından çekim odasına alınır, MR cihazının masasına yatırılır ve konforlu bir tetkik için istenen vücut bölgeleri sünger yastıklarla desteklenir. Tüm işlem boyunca hastadan mümkün olduğu kadar hareketsiz olması istenir. Karın bölgesinin görüntülenmesi esnasında hastadan kısa sürelerle nefes alıp tutması istenecektir. Tetkik esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez. 1 saatten kısa bir süre içerisinde tüm vücut baştan ayağa görüntülenir ve işlem sonlandırılır.İşlemden sonra yemek yiyebilir, araba kullanabilir ve günlük aktivitelerinize normal şekilde devam edebilirsiniz.”

Çekim esnasında beyin, boyun, karaciğer, pankreas, böbrekler, bayanlarda yumurtalıklar ve rahim, erkeklerde prostat da dahil olmak üzere tüm karın içi organlar, kaslar, kemikler ve omurgaya yönelik detaylı ve birçok hastalık için oldukça yüksek duyarlılığa sahip görüntüler alındığını ifade eden Dr. Ömer Koçak, “Bu görüntüler bilgisayar ortamında birleştirilir ve radyoloji uzman doktorlarının değerlendirmesi için tüm vücudun kombine görüntüleri oluşturulur. Bu görüntüler ile baştan ayağa tüm organlar değerlendirilir, saptanan hastalıklar veya şüphe uyandıran görünümler kaydedilir.” dedi.

Tüm vücut MR görüntülemenin sağlıklı bireylerde çok kapsamlı bir check-up için kullanılabildiği gibi, bilinen hastalıkların yaygınlığının saptanması için de en uygun yöntemlerden biri olduğunu söyleyen Dr. Ömer Koçak, bu tip durumlarda görüntülerin, varlığı bilinen hastalıkların güncel durumları açısından da incelendiğini belirtti. Radyoloji uzman doktoru tarafından oluşturulan detaylı bir raporun, tetkik esnasında oluşturulan görüntüler ile birlikte dosyalanarakilgili branş uzmanları ile birlikte değerlendirilmek üzere hastaya teslim edildiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.