Turkasset Yeni Döneme 120 Milyon Sendikasyon Kredisi İle Başladı

Turkasset Yeni Döneme 120 Milyon Sendikasyon Kredisi İle Başladı

Hayat Varlık’a dönüşen TURKASSET Varlık Yönetim yeni döneme 120 milyon TL sendikasyon kredisi ile başladı.Hayat Varlık ile birleşerek faaliyetlerine bu isimle devam etme kararı alan TURKASSET Varlık Y...

Hayat Varlık’a dönüşen TURKASSET Varlık Yönetim yeni döneme 120 milyon TL sendikasyon kredisi ile başladı.

Hayat Varlık ile birleşerek faaliyetlerine bu isimle devam etme kararı alan TURKASSET Varlık Yönetim, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve ICBC’nin iştiraki ICBC Turkey ile 120 milyon TL tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. Sendikasyon kredisinin ve birleşmenin detayları İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. Toplantıya Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen ve ICBC Turkey Genel Müdürü Gao Xiangyang, EBRD Finansal Kurumlar Direktörü Noel Edison ile EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, toplantının amacının ICBC ve EBRD’den sağlanan 120 milyon TL tutarındaki uzun vadeli sendikasyon kredisi hakkında bilgi vermek, TURKASSET ve Hayat Varlık’ın Hayat Varlık çatısı altında birleşmesini duyurmak ve sendikasyon kredisinin sembolik imza töreni olduğunu belirtti. 2011 yılında EBRD’nin hem ortak hem kreditör olarak Hayat Varlık’a katıldığını aktaran Güvenal, “O günden bugüne kadar her yıl ortalama yüzde 20 büyüdük. Portföy sayılarımız 100’ü aştı. Bugüne kadar bankaların sattığı problemli kredilerin her 100 lirasının 34 liralık kısmını biz aldık. Bu aktifi oluşturmak için aldığımızın üstüne 900 milyon lira daha yatırım yaptık. Aktiflerimizdeki kredilerin anapara alacağı 8,4 milyar, aktif değeri 1,7 milyar olarak hesaplanıyor. Bugüne kadarki tahsilatımız 1.1 milyarı geçti. 2009 yılında TURKASSET’i alarak başladığımız varlık yönetimi işinde, 8 yılda 800 binden fazla müşteriye, 8 buçuk milyar TL’lik portföy büyüklüğüne ulaştık" dedi.

"Bu kredi son aylardaki gelişmelerden sonra ortaya çıkmış değil"

Aldıkları sendikasyon kredisinin sektöre gelen ilk uzun vadeli sendikasyon kredisi olduğunu söyleyen Güvenal, kredinin piyasalarda uzun vadeli dış kaynak sıkıntısından bahsedildiği bugünlere rast gelmesinin kendileri açısından mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Güvenal, "Bu kredi son aylardaki gelişmelerden sonra ortaya çıkmış değil. Ben bu fikri geçen sene EBRD’nin yıllık genel kurulu dolayısıyla Londra’dayken bugün de aramızda olan EBRD’nin Finansal Kurumlar Direktörü Noel Edison ile görüşürken ortaya atmıştım. Noel, hemen sıcak yaklaştı. Sonbaharda çalışmalara başlandı. ICBC’nin de katılmasıyla sendikasyon oluştu. 2016’da imzalamak istiyorduk ama vade, şartlar üzerinde anlaşılması, sözleşmelerin imzaya hazır hale getirilmesi biraz zaman aldı. Sonunda 1 Mart’ta imzalandı. Bugün de burada sembolik imza töreni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

“Kredi TL bazlı”

Kredinin detayları hakkında bilgi veren Güvenal, "Kredi Türk Lirası bazlı. Yarısı 7 yıllık, diğer yarısı 5 yıllık. Sabit değil, değişken faizlidir. İki farklı endeks kullanılıyor faizin tespitinde. Henüz kullanmadık ama bugün kullansaydık referans faizler son zamanlarda yükseldiği için ilk dönem faizi yüzde 16 civarında olurdu. Sonra da referans faizdeki gelişmelere göre azalacak veya artacak. Tecrübemiz uzun vadede bu tür dalgalanmaların törpülendiği ve ortalamada makul bir yere geldiğidir" diye konuştu.

“Geçen yıl 6 buçuk milyar TL anapara tutarında portföy satılmıştı”

Ortakların veya grup şirketlerinin kefaleti benzeri bir teminatlandırma olmadığını dile getiren Güvenal, "Hiçbir kredimizde bugünde de geçmişte de hissedarların kefaleti olmadı, şirketimiz tamamen kendi bilançosu ve yönetim gücüyle borçlandı. Bu kredi şirketin yeni portföy alımlarında önemli bir güç olacak. Finansal sistemdeki tahsili gecikmiş krediler sürekli artan tutarlarda varlık yönetim şirketlerine satılmalarına rağmen yeni akışlarla büyümeye devam ediyor. Bugün envanter 60 milyar TL. Yılsonunda 70 milyara gelir. Geçen sene 6 buçuk milyar TL anapara tutarında portföy satılmıştı, sektörün beklentisi bu yıl bu rakamın 8 milyarı aşması. Bu yıl kamu bankalarının satışını rahatlatan bir düzenleme de yapıldı. BDDK da satışlara yönelik bir düzenleme hazırlığında. Kamu bankalarının bilançosunda 16 milyar TL tahsili gecikmiş alacak var ve her sene bunun 2-2 buçuk milyarlık kısmının satışa gelmesini bekleyebiliriz" açıklamalarında bulundu.

“Yeni başarılara imza atacağız”

Güvenal, finansal problem yaşayan borçlu müşterilerine, bütçelerine uygun esnek ödeme koşullarını hızlı ve her yerde sunmak üzere çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Ortaklarının ve kreditörlerinin desteğiyle yeni başarılara imza atacaklarının altını çizen Güvenal sözlerini şöyle tamamladı: "Bu arada bu sektördeki iki şirketimizi TURKASSET’i ve Hayat Varlık’ı da Hayat Varlık çatısı altında 17 Mart’ta birleştirdik. Bu birleşmeden hemen bir beklentimiz yok, bugün için formalite ancak bundan sonra alacağımız portföylerde 2018 sonrasında borçlu müşterilerimizin ödemek zorunda kalacakları damga vergisi, harçlar ve BSMV’den bir müddet daha 2020-21’e kadar sakınabilmelerini sağlamak adına bugünden hazırlığımızı yapmış oluyoruz. Gönül ister ki kredi geri ödemelerinde borçluya yıkılan yüklerin toptan kaldırılması ve zaten sıkıntıdaki vatandaştan bir de damga vergisi, harç veya BSMV alınmasın".

“Öncü finansal kuruluş olmayı amaçlıyoruz”

ICBC Turkey’in Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen ise “ICBC Turkey, bir yandan Türkiye ekonomisine destek sağlamaya devam ederken bir yandan da finansal kurumlar ve büyük ölçekli kurumsal şirketler ile iş birliği içinde tüm yatırım, şirket birleşmeleri ve devralma gibi yatırım fırsatlarını yakından izlemekte ve değerlendirmektedir. Girdiğimiz her projede proje ortaklarımıza da değer ve fayda yaratacağımızı düşünüyorum. ICBC Turkey olarak, yaygın yurtdışı ağımız sayesinde kazandığımız küresel uzmanlığa dayanarak, hem Türk hem de uluslararası yatırımcılara uzun vadeli finansman sağlamak konusunda öncü finansal kuruluşlardan biri olmayı amaçlamaktayız” diye konuştu. Toplantı pasta kesimiyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.