Uluslararası Basındaki “Türkiye’de Suriyeliler Böbreklerini Satıyor” İddialarına Tepki

Uluslararası Basındaki “Türkiye’de Suriyeliler Böbreklerini Satıyor” İddialarına Tepki

Türkiye Organ Nakli Vakfı, bazı yabancı basın kuruluşlarının “Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin organlarını sattığına“ dair iddialarına tepki gösterdi. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci, “Bu...

Türkiye Organ Nakli Vakfı, bazı yabancı basın kuruluşlarının “Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin organlarını sattığına“ dair iddialarına tepki gösterdi. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci, “Bu haberlerin hiçbir dayanağı ve gerçekçi yönü yok. Tamamen hayal ürünü haberler. Bu haberlerin mültecilere kucak açan hem Lübnan için hem de Türkiye için bir karalama kampanyası olarak yapıldığını düşünüyoruz” dedi.

Bazı yabancı basın kuruluşları, Türkiye’de bulunan mültecilerle ilgili dikkat çeken iddiaları gündeme getirdi. Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin ekonomik sıkıntılar yüzünden para karşılığında böbreklerini sattığının öne sürüldüğü haberlerde 18 bin mültecinin böbreklerinden birer tanesini 30 bin euro karşılığında nakil yaptırdıkları aktarıldı ve organ nakillerinin Malatya’da yapıldığı iddia edildi.

“Haberler Şam kaynaklı”

Dünya basınına yansıyan “Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin organlarını satıyor” iddialarının ardından konunun derinliğini araştırdıklarını ve haberlerin Suriye’nin başkenti Şam merkezli bir üniversiteden kaynaklandığını tespit ettiklerini dile getiren Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci, İHA’ya bahsi geçen konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 18 bin mültecinin organ nakli yaptırarak organlarını maddi beklentiler karşılığında satmasının büyük bir hadise olduğunu belirten Kahveci, “Bu rakamların neye göre, nasıl tespit edildiği, bu kadar vakanın hangi ülkelerde organ nakli için böbreklerinin alındığı konusunda hiçbir bilgiye rastlamadık. Organların para ile alınıp satılması kabul edilemez bir şey olacağı gibi 18 bin gibi çok yüksek bir rakamın uluslararası alanda dolaşıma girmesi ve organ nakli için kullanılıyor olması büyük bir hadise. Bunun göz ardı edilmesi mümkün değil” diye konuştu.

“Organ nakli sistemi Türkiye’de çok sıkı denetime tabi olan bir sistem”

Haberlerin Türkiye’yi zedeleme çabasıyla yapıldığına işaret eden Kahveci, Türkiye’nin 3 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak şunları ifade etti:

“Türkiye 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunun için maddi ve manevi birçok kaynağını harcıyor. Buna karşılık bu şekilde haberlerin yapılması insan onurunu zedeleyici, etik dışı ve mağdur durumda olan insanların bu şekilde kullanılmasına yönelik bir izlenim ortaya çıkaracağından dolayı bunların kabul edilmesi mümkün değil. Bunlar zedeleyici haberler. Organını satarak Türkiye Cumhuriyeti içerisinde bir kişinin organ nakli olması mümkün değil. Organ nakli sistemi Türkiye’de çok sıkı denetime tabi olan bir sistem; bir kişinin sistemde yasa dışı yollardan bir nakil olarak bu sistemin içerinde takip altına girmesi mümkün değil. Ancak bunlar yurt dışında bu işle ilgili yasal düzenlemelerin olmadığı ve adli kontrol sitemlerinin zayıf olduğu ülkelerde yapılabilir."

“Çok ilgi çekici ve acı verici”

Kahveci, uluslararası basında yer alan "Türkiye’deki Suriyeliler böbreklerini satıyor" haberlerinin Avrupa Parlamentosunun geçen sene yayımladığı raporda yer almasını da eleştirerek, "Astronomik rakamlardan bahseden asılsız haberlerin bazı uluslararası kuruluşların raporlarına da girmiş olması çok ilgi çekici ve acı verici. Özellikle Avrupa Parlamentosu organ trafiğine yönelik geçen sene bir rapor yayımladı. Bu raporun içerisinde bu gazete haberlerine dayanarak bir takım ifadeler kullanılmış. Burada Türkiye’nin de adı geçiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu haberlerin hiçbir dayanağı ve gerçekçi yönü yok. Tamamen hayal ürünü haberler olduğunu, belki de mültecilere kucak açan hem Lübnan için hem de Türkiye için bir karalama kampanyası olarak yapıldığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Hiçbir bilgi ve belge yok”

Düzenledikleri hukuk sempozyumunda mültecilerin böbreklerini sattığına ilişkin haberleri irdelediklerini belirten Kahveci, şunları kaydetti:

“Ne TBMM İnsan Hakları Komisyonuna bu konu hakkında yansıyan bir bilgi var ne Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine gelen bir bilgi var ne de Sağlık Bakanlığı kayıtlarında kamplarda yaşayan mültecilerin böbreklerinin alındığına dair ve organ ticaretine bulaştıklarına dair hiçbir bilgi ve belge yok. Kamplarda uzun süre incelemelerde bulunan uzmanların gözlemlerinde de böyle bir bilgi yok. Dolayısıyla bunlar tamamen uluslararası alanda Türkiye’yi karalama haberi olarak çıktığını düşünüyoruz. Başka hiçbir türlü bir izahı mümkün değil. Bir somut bilgi, belge olsa biz bunun üzerine gideriz ve Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları bunun üzerinde titizlikle duracaklardır diye düşünüyorum. Bizim bu konu ile ilgili son derece katı yasalarımız var. Artı bu alandaki organ trafiğinin uluslararası alanda önlenmesine yönelik en ciddi çalışmalar son iki seneden beri Türkiye ayağından yürüyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.