Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu başladı

Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu başladı

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Gazi Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen ‘Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu’ Gazi Üniversi...

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Gazi Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen ‘Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu’ Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen törenle başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın yaşam öyküsünü katılanlara aktararak, devletlerin hayatında önemli bir bilim dalı olan tarihin ideoloji ve propagandaya kurban gitmesine karşı bir savunma hattı kurduğunu vurguladı. Prof. Dr. Turan, Türk Tarih Kurumu üyesi Prof. Dr. İnalcık’ın tarihçiler için örnek alınması ve araştırılması gereken bir bilim insanı olduğunu, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Türk tarih araştırmacıları eğer kendilerine bir örnek arıyorlarsa ve model istiyorlarsa alsınlar Prof. Dr. Halil İnalcık’ın hayatını incelesinler” sözlerini hatırlatarak ifade etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise, arşive ve belgeye dayalı tarihçilik yapan Prof. Dr. İnalcık’ın tarihçiliğin geliştirilmesinde öncü olduğunu söyleyerek, “Bugün Türkiye’de devlet arşivlerimizin ve çeşitli kurumlarımızın elinin altında bulunan bilgi belgelerin arşive dayalı çalışmaların sayısı her geçen gün artmaktadır” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Örs, üniversitelerin beşeri ve sosyal bilimlere daha fazla kaynak ayırması gerektiğini belirterek, bu alandaki desteğin tarih bilimine de katkı sunacağını vurguladı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan da, “Tarih alanındaki üstün çalışmaları ve yetiştirdiği öğrenciler sebebiyle Şeyh-ûl Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi) ve Tarihçilerin Kutbu gibi isimlerle anılan dünya akademik literatürüne sayısız katkılar yapan bir bilim insanı Prof. Dr. İnalcık anısına düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Halil İnalcık Osmanlı-Türk tarihine yaptığı katkılara ek olarak, ilkeli bir akademik duruşun somutlaşmış örneği olduğu için de böyle bir sempozyumun kendi adına düzenlenmesini ziyadesiyle hak etmiş bir bilim insanıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Gazi Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalarla Türk tarih dünyasına katkı sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Uslan, “Daima tarih bilinçtir, tarih millettir anlayışı ile hareket ediyoruz” ifadesini kullandı.

10-13 Nisan tarihleri arasında Gazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek sempozyuma Türkiye ve dünyadan çok sayıda bilim insanı katılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.