Üretimde Neredeyiz Ve Neden Gerideyiz?

Üretimde Neredeyiz Ve Neden Gerideyiz?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önce büyüme, dün itibariyle de işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde işsizlikte tek haneli rakamlara direnirken (%9,1) büyümenin yine de devam ettiğini belirten İzmir Kâtip Çelebi

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önce büyüme, dün itibariyle de işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde işsizlikte tek haneli rakamlara direnirken (%9,1) büyümenin yine de devam ettiğini belirten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, dünyanın ilk 20 büyük ekonomi sıralamasında “Türkiye’nin Hollanda’nın gerisinde olup olmaması bizim için doğru bir kıyaslama değil. Konuşmamız gereken husus tüketici ekonomi modelimiz ve neden verimlilikte gerilerde kaldığımızdır” dedi.

“KONYA KADAR COĞRAFYAYA SAHİP HOLLANDA’NIN ÜRETİMİ TÜRKİYE’DEN FAZLA”

Türkiye’nin 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girme hedefi doğrultusunda çaba sarf ettiğini belirten Prof. Dr. Acar, yeni üretim tekniklerine ulaşmış bir ekonominin bu hedefe ulaşmada etkili olacağını belirtti. Acar, “Hollanda dediğimiz ülke Konya şehrimiz kadar olan bir yer. Konya kadar coğrafyası olan bir ülkenin üretimi fazla. Biz üretim ekonomisine geçememenin sorununu yaşıyoruz. 798 milyar dolarlık Türk ekonomisinin 800 milyar dolarlık Hollanda ekonomisinin gerisinde olduğunu görüyoruz. 250 bin nüfuslu İzlanda’nın futbolda, ekonomide bizi geçmesini irdelememiz lazım. Teknolojik üretimimizin üretimdeki toplam payı sadece yüzde 4. Bizim teknolojik üretimimizi arttırarak yeni üretim tekniklerine ulaşmış, verimi esas almış bir ekonomiyi hedeflememiz gerekiyor” diye konuştu.

“DERECELENDİRME KURULUŞLARI SİYASETTEN ARINMIŞ DEĞİL”

Dünya Bankası'nın Türkiye’nin büyüme rakamını 10 Haziran’da 2,4’e düşürdüğünü, 23 Haziran'da ise 3,5’e yükselttiğini söyleyen Prof. Dr. Acar, “12 günde ne oldu? Burada anlaşılmaz bir keyfiliğin olduğunu görüyoruz. Fitch ve Standard & Poor's için de durum böyle. Ülke değerlendirmeleri sadece ülkeler için değil fon sahipleri için de önemli olduğu sürece, pür-rasyonel değerlendirmeler beklemek gerçekçi olmaz. Dolayısıyla derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerini, siyasetten ve ülke üzerinde baskı oluşturmaktan arındırılmış olmadığı açıktır. Faizlerin Türkiye’de bir puan artması kamuya 2 milyar dolara mal oluyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.