Uyku Problemine Çözüm!

Uyku Problemine Çözüm!

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, rahat bir uyku geçirmek için uyumadan önce tüketilen yiyeceklere ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Asl...

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, rahat bir uyku geçirmek için uyumadan önce tüketilen yiyeceklere ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, "Metabolizmanın çalışması gıda alımına bağlı olduğu gibi, sağlık açısından önemli bir yeri olan uykunun da alınan gıdaların niteliğiyle ilişkisi var. Kan basıncını ve nabzı düşüren kimi gıdalar metabolizmayı yavaşlatarak uykuya yardımcı olurken, bazıları ise metabolizma ve beyin aktivitesini artırarak uykuyu zorlaştırıcı etkiye sahiptir" dedi.

Yapılan bazı çalışmaların, beyinde serotonin sentezini uyaran triptofan isimli bir aminoasidin ve yüksek seyreden melatoninin düzeylerinin uykunun kaliteli, dinlendirici, rahat olmasına neden olduğunu açıkça belirttiğini anlatan Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, "Doğada melatonin içeren besin sayısı az iken triptofan hemen hemen birçok hayvansal ve bitkisel besinde bulunmakla birlikte kaliteli uyku için belirli miktarlarda alınması faydalıdır" dedi.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, süt, ceviz, muz, ahududu ve yulafın düzenli olarak gün içerisinde ve yatmaya yakın yemenin, beyinde seratonin düzeyini arttırarak melatonin içerdikleri için rahatlamaya yardımcı olabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Süt özellikle kaliteli protein içeriği ve triptofan aminoasidinden zengin olması uyumaya yardımcı olmaktadır. Uyumadan önce ılık içilen sütün triptofan içeriği daha yüksek olacağından sizi hızla uykuya dalma pozisyonuna geçirebilecektir. Doğal melatonin kaynağı olan ceviz yine uyku için size yardımcı olabilir. Akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı kadar yemek yeterlidir. Muz serotonin ve melatonin hormonlarının salınımlarını artırmasının yanı sıra içerdiği magnezyum ve potasyum ile kasların gevşeyip, rahatlamasını sağlar. Çok nadir bir dönemde tazesini yakalayabildiğimiz ahududuyu taze veya dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz. Akşam yatmadan önce 1 kase ahududu sizi yatıştıracak ve uykuya hazırlayacaktır. Kaliteli bir uyku için önemli olan kalsiyum ve magnezyum mineralini içeren yulaf, aynı zamanda içerdiği melatonin hormonu sayesinde kaliteli bir uyku ile vücudun yenilenmesini sağlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.