Uyuyan güzel Torlak Aykonut

Adnan Menderes Caddesinin bulunduğu yerde, eskiden Turan caddesi vardı. Şehitler abidesinden başlayan cadde, kırmızı minareli camide son bulurdu. Camiden sonra yerleşim alanı yoktu. Bahçıvanlık ve bostan tarlaları vardı. Aydın yerel kültüründe tarladan küçük ekim yerlerine harım denir. Buraları sebze bahçeleri ve harımlarla doluydu.

1960’lı yıllardan sonra, Turan caddesinin Güzelhisar mahallesi tarafı, sabit kalmak üzere Kurtuluş mahallesi cenahı genişletildi. Kırmızı minareli camiden sonra harım ve bahçıvanlıklar istimlak edildi. Ve sağlı sollu alanlar yerleşime açılarak, bugünkü Adnan Menderes Bulvarı meydana geldi.

Kırmızı minareli camiden doğuya doğru 7 Eylül caddesine kadar, güneyde torlak kahveleri arasındaki 50-60 dönümlük alan 1995 yılına kadar gecekondularla kaplıydı. Bu gecekondular, Cumhuriyetten evvel, Balkan savaşından sonra anavatana göç eden Makedonya, Bulgaristan, Selanik göçmenlerinin yaşadığı yerlerdi. Derme çatma gecekondularda harp mağduru Rumeli göçmeni vatandaşlar gayri insani şartlar altında yaşamaya çalışıyorlardı. Balkan savaşı sonunda yerini yurdunu terk eden zulme uğramış vatandaşlarımız öz yurtlarına göç ettiklerinde Aydın’a yerleşmişler, yoksulluğun, ezilmişliğin, mahrumiyetlerin içinde çile çekerek zar zor bugünlere gelebilmişlerdir. Kentimizin tam ortasında mülteci kampı görünümündeki bu alan 1995 yılında dönemin Belediye Başkanı Hüseyin AKSU’nun girişimi ile, kentsel dönüşüm için imar ve ihya edilmek üzere ilgilenilmiş, bu ilgi neticesi başkanlığın ve belediyenin kurumsal himayesi ile AYKONUT kooperatifi kurulmuştur. 800’e yakın tapu sahibi vatandaşımız kooperatife arsa paylarına göre üye yapılarak, kooperatifi  yetkili kılmıştır. Ancak geçen 25 yılllık zaman zarfında iki blok inşaat yapılmış daireler dışarıdan şahıslara satılmıştır. Hak sahipleri için hiçbir yatırım yapılmamıştır. Belediye Başkanı Hüseyin AKSU’nun Belediye başkanlığından ayrılması neticesinde, hak sahibi olan 800 vatandaşımız kooperatif yönetimi ile baş başa kalmış, Belediye ve Belediye başkanının ilgi ve himayesini kaybetmiştir. Bir müddet sonra kooperatif yönetimi değişmiş, Belediyeyi ilgilendiren husus, sadece imar ve iskan meselesi haline gelmiştir.

 Aradan 25 yıl geçmesine rağmen bu alan bakımsız boş bir arazi olarak kalmıştır. Hak sahibi 800 vatandaşımızın birçoğu hayal ettikleri evlerine kavuşamadan terki dünya etmişlerdir. Aykonut malikleri adına basına açıklama yapan Meral UĞUR, şunları söylemiştir.” Dün 800 mağdur varken, bugün onların yakın mirasçıları 8000 kişi, mirasın ve mağduriyetin temsilcisi olmuşlardır”. Mesele imar meselesi olmaktan çıkmış, bir hukuk meselesi haline dönüşmüştür.”

Vatandaş olarak Aydın’da yaşayanlar olarak bizi ilgilendiren, şehrin merkezinde bulunan, bu değerli 50-60 dönümlük, arazin imarının gecikmesi, kentimizin marka değerini düşürüyor olmasıdır. Yeni yüklenici firma bir an önce yükümlülüğünü yerine getirerek hem hak sahiplerini, hem de Aydın halkını mutlu etmelidir. Mesele ticari bir mesele olarak görünse de, kent yaşam kalitesinin korunup kollanması açısından aciliyet arz etmektedir. Yüklenici firmanın satışa sunduğu ve açıkladığı proje fevkalade modern bir projedir. Torlak semtinin ve Menderes Bulvarının ekonomik sosyal bakımdan değerini arttıracağı çevresinin değerini yükselteceği kesindir. Bu güzelliği hak sahipleri ve Aydın’lılar bir an önce yaşamalıdır.

 Bu projenin bitirilmesi ve hayat bulması Aydınlılar’ın sabırsızlıkla beklediği bir konudur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum