Uzmanlardan, “Zihinsel faaliyetlere ağırlık verin” uyarısı

Uzmanlardan, “Zihinsel faaliyetlere ağırlık verin” uyarısı

Alzheimer’a yakalanma riskini azaltmaya yönelik önerilerde bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Elmas, zihinsel işlevlere ağırlık veren ve satranç, briç veya tavla gibi zihinsel işlevleri geliştirici ak...

Alzheimer’a yakalanma riskini azaltmaya yönelik önerilerde bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Elmas, zihinsel işlevlere ağırlık veren ve satranç, briç veya tavla gibi zihinsel işlevleri geliştirici aktivitelerin yapılabileceğini belirtti.

Günümüzde çok yaygın bir hastalık olan Alzheimer’ın her yıl gittikçe arttığını belirten Medical Park İzmir Hastanesi nöroloji uzmanlarından Dr. Zeynep Elmas, “2005 yılı Delphi uzlaşma raporu verilerine göre dünyada 25 milyon demans hastası olduğu ve 2040 yılında bu sayının 81 milyona ulaşması bekleniyor” dedi.

Alzheimer hastalığı tanısı için hastanın sosyal, aile ya da iş yaşantısının etkilenmesi gerektiğini söyleyen Elmas, “Alzheimer şu an için tanı aldıktan sonra uygulanan çeşitli tedavileri olan bir hastalık olmakla birlikte dünya üzerinde Alzheimer’ın önlenmesi ve tedavisine yönelik çok çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Henüz tam tedavi ya da korunma yöntemi yoktur ama bildiğimiz bazı risk faktörleri vardır” diye konuştu.

Hastalığının değiştirilemeyen risk faktörleri hakkında bilgi veren Elmas, “Bir grup risk faktörü değiştiremediğimiz risk faktörüdür. Örneğin yaş; her yıl 65 yaş üstünde Alzheimer hastalığı oranı yükselmektedir. Cinsiyet, özellikle kadınlarda daha çok görülmektedir. Genetik bazı özellikler Alzheimer hastalıkları değiştirilemeyen risk faktörleridir” dedi.

Dr. Zeynep Elmas değiştirilebilir faktörleri ise şu şekilde anlattı: “Örneğin, medikal faktörler dediğimiz, hipertansiyon; kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı Alzheimer oluşumunda risk faktörü olduğu düşünülen önlenmesi ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Bunun dışında obezite, metabolik sendrom tedavi edilmesi gereken durumlardandır. Özellikle depresyon tedavisinin Alzheimer hastalığının gelişimini önlediğini gösteren çalışmalar vardır. Saydığımız bu faktörlerle ilgili birçok çalışma bulunmakla birlikte halen geniş verilere yer veren büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu alanda çalışmalar hala sürmektedir.”

“Satranç, tavla, briç oynayın”

Alzheimer hastalığının önlenmesi ile ilişkili birçok çalışmanın devam ettiğini anlatan Elmas, “Öncelikle fiziksel aktivite ve egzersizin olumlu etkileri saptanmıştır. Özellikle kognitif işlevler dediğimiz satranç, puzzle, tavla, briç gibi akıl işlevlerimizi kullanarak yaptığımız sosyal aktivitelerin, Alzheimer hastalığını önlediğini gösteren araştırmalar da vardır. Kognitif uğraşlar dışında sosyal aktiviteler, kulüpler ve dernekler gibi sosyal iletişim de Alzheimer gelişiminin önlenmesinde etkili olabileceğini gösteren çeşitli çalışmalar bulunmaktadır” dedi.

“Yaşam tarzınızı değiştirin”

Alzheimer’ı engelleyici faktörlerde beslenmenin önemine değinen Elmas, “Özellikle Akdeniz türü beslenme dediğimiz, omega 3’ten zengin balık, zeytinyağı, sebze, meyve ve baklagiller tüketmenin Alzheimer hastalığını engellediği yönünde bir takım çalışmalar sürmektedir. Her birey 60 yaş ve sonrasında birer hasta adayı olacağından hastalıktan korunmak amacı ile önceden önlemlerimizi almak, sistemik ve medikal hastalıklarımızı tedavilerine başlamak ve yaşam tarzımızı düzenlemekten sorumluyuz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.