Uzmanları Basmane’yi Anlattı

Uzmanları Basmane’yi Anlattı

Bu yıl 4.’sü düzenlenen Basmane Günleri kapsamında gün boyu süren etkinliklerde uzman arkeologlar tarihi semtin kaybolan değerlerini anlatılırken, usta gazeteciler de yıllara dayanan gözlemlerini aktardı.

- Bu yıl 4.’sü düzenlenen Basmane Günleri kapsamında gün boyu süren etkinliklerde uzman arkeologlar tarihi semtin kaybolan değerlerini anlatılırken, usta gazeteciler de yıllara dayanan gözlemlerini aktardı.

Konak Belediyesi'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği 4. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri panel ve söyleşilerle devam ediyor. Etkinliklerin dördüncü gününde Agios Voukolos Kilisesi, 'Antik Kentlerin Önemi, Kentsel Arkeoloji' konulu panele ev sahipliği yaptı. İzmirlilerin yoğun katılım gösterdiği panele Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Akın Ersoy, Bayraklı Eski Smyrna Kazı Başkanı Cumhur Tanrıver ve İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO) Başkan Vekili Serdar Çelenk konuşmacı olarak katılırken, paneli Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Zafer Derin yönetti. Tarihi kilisede düzenlenen etkinlikte İzmir'de kazı çalışmaları süren 19 arkeolojik alandaki gelişmeler ve bunun turizme yansıması değerlendirildi. İzmir'de kültürel değerlere ve turizme sahip çıkılmasının önemi vurgulanırken, yerel yönetimlerin ve sponsorların elini taşın altına koyması gerektiğinin altı çizildi.

PANELİN SÜRPRİZ KONUĞU

Altınpark Kahvehanesi’nde düzenlenen Basında Basmane adlı söyleşide ise bu kez usta gazeteciler tarihi semtle ilgili gözlemlerini aktardı. Moderatörlüğünü Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Süphandağlı’nın yaptığı söyleşiye gazeteciler Mustafa Oğuz, Duygu Özsüphandağ Yayman, Mahir Dinç ile televizyon programcısı Osman Akbaşak konuşmacı olarak katıldı. Basmane halkının ve esnafın da yoğun ilgi gösterdiği söyleşinin sürpriz bir de konuğu vardı. Basmane'nin simgesi haline gelen ve 10 yıldır tarihi semtin sokaklarında yaşayan Zeytin isimli köpek de söyleşi boyunca konuşmacıların oturduğu masasının önünden ayrılmadı.

“EVLERİNİZİ SATMAYIN”

İzmir’in tarihi semti Basmane’nin basına yansımaları hakkında görüşlerin dile getirildiği söyleşide ilk sözü Gazeteci Mustafa Oğuz aldı. Uzun yıllardır Basmane’de haber kovalayan Oğuz, İzmir’in tarihi semtindeki değerin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Bölge halkını, evlerini rant peşinde koşanlara satmamaları konusunda uyaran Oğuz, "Basmane'de yaşayanlara tavsiyem, evlerini İstanbul'dan gelen rantçılara satmasınlar. Çünkü onlar İzmir'i sevmiyor, eğer sevselerdi aldıkları evler kilitli değil restore edilmiş olurdu" diye konuştu.

BASMANE’NİN İKİ YÜZÜ

Gazeteci Duygu Özsüphandağ Yayman da Basmane’nin geçmişiyle bugününü değerlendirdiği konuşmasında şunları dile getirdi: “Bir yeri sadece yapıları, binalarıyla düşünmemek gerekiyor. Tarihi yaşatan aynı zamanda o bölgenin insanlarıdır. Artık iki Basmane birbirini sevsin, barışsın. Geçmişin ve şimdinin Basmane'sinin birbirine entegre olarak geleceğe taşıması gerekiyor."

“BASMANE KORUNMALI”

Televizyon programcısı ve Yazar Osman Akbaşak bölgenin gelişimi için tarihi atmosferinin korunması gerektiğini belirterek, "Basmane'de belirli sokakların ve evlerin eskiyi andıracak şekilde ayağa kaldırılarak gezilecek mekanların oluşturulması gerekiyor" derken, Gazeteci Mahir Dinç ise çocukluğunun Basmane'de geçtiğini dile getirerek, "Basmane'deki evlerin, sokakların ötesinde burada yaşayan insanların çok önemli değerler olduğunu ve buradaki her şeyin birlikte bir kültür oluşturduğunu vurgulamak gerekiyor. Nasıl bir bedel ödenirse ödensin Basmane'nin özgünlüğünün savunucusu olmalıyız" ifadelerini kullandı.

UZMANLARI BASMANE’Yİ ANLATTI

UZMANLARI BASMANE’Yİ ANLATTI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.