Uzunkaya: İzmirde Suriyeli Altı Bin Sığınmacı Var

Uzunkaya: "İzmir'de Suriyeli Altı Bin Sığınmacı Var"

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir'de Suriyeli altı bin sığınmacı bulunduğunu, şu ana kadar 4 bin kadarının kayıt altına alınabildiğini, kalan kısmının kayıt çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

- İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir'de Suriyeli altı bin sığınmacı bulunduğunu, şu ana kadar 4 bin kadarının kayıt altına alınabildiğini, kalan kısmının kayıt çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

İzmir Polisevi'nde basın kuruluşlarından temsilcilerle kahvaltı tanışma programında bir araya gelen Uzunkaya, Suriyeliler'in suç potansiyeli doğurup doğurmadığı konusunda şöyle konuştu: "Kontrolsüzlük ve denetimsiz bir yapı yerli veya yabancı tüm insanlar için suça açık bir alan oluşturabilir. Bu durum Suriyeliler için de geçerli. Son dönemde bu insanların karıştığı kentin geleneksel suç profiline uygun yaralama, bıçaklama, taciz gibi olayları gündeme gelmiştir. Bu durumda kendi vatandaşlarımıza yapılan işlem, cezai yaptırım neyse aynısı uygulanıyor. Bir kaç gün önce iki Suriyeli hakkında işlem yapıldı ve tutuklandılar. Buradan şunu anlıyoruz ki; siz tedbirinizi, donanımınızı korunaklı yaparsanız ister kendi potansiyeliniz ister yabancı potansiyeli orada fazla yaşam alanı bulamaz. Savaştan kaçıp buraya gelen insanlar barınma sorunları nedeniyle kentteki bazı metruk binalara yerleşmek gayretinde oluyor. Sokaklarda bu insanları görebiliyorsunuz. Bu durum büyük bir risk oluşturuyor. Biz teşkilat olarak bu konuda da çalışma yapıyoruz."

Celal Uzunkaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kentteki trafik sorununda polisin yeteri kadar denetim yapmamasının etkili olduğunu iddia ettiği belirtilerek konuyla ilgili değerlendirmesi soruldu.

Uzunkaya da, Kocaoğlu'nun bu sözleri ne amaçla söylediğini bilemediğini, gazetelerde satır aralarında okuduğunu, seçim gündemi nedeniyle konuşma imkanı bulamadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Biz yetersiz olabileceğimizi her zaman söylüyoruz. Ama kasten bir görevi yapmama gibi bir lüksümüz yok, aksine bu suç olur. Ben Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı yaptım. Bizdeki trafik sorununun ana nedeni toplumsal bilinç ve kültür eksikliğidir. İnsanlarımızı trafik polisinin, denetleme ve cezai yaptırımlarını yüzde 100 uygulasa trafik sorunu çözülür zannediyor. Çok büyük bir yanılgı bu. Uluslararası çalışmalar, bilimsel araştırmalar, bu sorunun yüzde 17-20'lik diliminin denetleyici ve cezai unsurlarla giderildiğini, yüzde 57-60'ının toplumsal bilinç ve kültürle giderildiğini, kalan yüzde 20-23'nin de çevre ve altyapı

iyileştirmeleriyle giderildiğini gösteriyor. Biz sıfır toleranslı, denetim yapsak ve yasanın bize verdiği cezaları sıfır toleranslı uygulasak İzmir'deki trafiği çözebileceğimiz bölümü yüzde 20'dir. Yüzde 80'i bizim dışımızda. Bunun yüzde 20-23'lük bölümü çevre ve altyapıyla ilgili. Siz trafikle ilgili kullanım alanlarını, çevreyi, altyapıyı, yolları iyileştirmediğinizde sorunun dörtte birlik bölümü apaçık ortada kalıyor. Bu yüzde 25'lik bölümün ne kadarı karşılanmış veya bu konuda sorumluluğu olanlar, kendilerine yasa, anayasa ve mevzuatın görev verdiği kuruluşlar, bu sorumlulukların ne kadarını yapmış ve yapma derdinde bir kere onu görmek lazım."

Trafik konusunda deneyimli bir ekiple İzmir trafiğinin röntgenini çektiklerini, kapsamlı bir kitabın hazırlandığını dile getiren Uzunkaya, bu kitapta ilgili tüm kurumların kısa, orta ve vadeli yapabileceklerine ilişkin yol haritası çizildiğini, bunu vali ve belediye başkanıyla görüşeceklerini ifade etti.

Toplantıya katılan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de hem kahvaltı daveti hem de samimi açıklamaları için Emniyet Müdürü Uzunkaya’ya teşekkür ederken, “Hiç polisi yaralayan bir gazeteci görmedim, ama polisin yaraladığı, gaz sıktığı gazeteciler oldu. Gazetecilerle polisler arasında geçmişte yaşanan üzücü olayları artık yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.