Vali Şerif Yılmaz: Kütahya’da Ayağa Kaldırılmayan Hiç Bir Tarihi Eser Kalmadı

Vali Şerif Yılmaz: Kütahya’da Ayağa Kaldırılmayan Hiç Bir Tarihi Eser Kalmadı

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, kentte ayağa kaldırılmayan hiç bir tarihi eser kalmadığını kaydetti.Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği’nin (KİHMED) yeni binasının açılış töreninde konu...

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, kentte ayağa kaldırılmayan hiç bir tarihi eser kalmadığını kaydetti.

Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği’nin (KİHMED) yeni binasının açılış töreninde konuşan Vali Yılmaz, tarihi eserlerin aslına uygun şekilde hizmete sunulduğunu, bundan dolayı da büyük bir onur duyduğunu ifade etti.

Vali Şerif Yılmaz, "Bölgemizin özellikle ilimizin ilim yuvası olmasında en büyük faktörlerden bir tanesi bu Mevlevihanedir. İlimizde oluşan kültürün temeli burada atıldı. Konya, Afyonkarahisar’dan sonra üçüncü Mevlevihane Kütahya’dadır. O kültürün ve medeniyetlerin izleri bugün hala ayakta. Bize düşen de ecdadın yaptığı eserleri ayağa kaldırmak. Fiziki olarak bugün Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son 10 yılda ayağa kaldırılmayan eser kalmadı. Bu kadar kaynak bulundu ve bunu yapacak insan yetiştirildi. Anadolu’nun her bölgesinde olduğu gibi gönül coğrafyamızdaki eserler de TİKA aracılığıyla ayağa kaldırıldı, kardeşlerimizin hizmetine sunuldu. Her şey aslına uygun kullanılmalı. Özellikle vakıf eserlerinin vakfiyenin dışında kullanılması onu hem verenler hem kullananlar adına bedduaya mazhar oluyorlar. Buna inanan, vakfeden insanların inancına saygı duyan anlayışla, amaçlarına uygun kullanalım istedik" diye konuştu.

KİHMED’e kiralanan mevlevihanenin kapılarının herkese açık olduğunu dile getiren Vali Şerif Yılmaz, "Burası bir zamanlar aşevi diye ifade edilmiş imarethanedir. Mevlevihane’ye gelen insanların karnının doyurulduğu yerdir. Bugün tabelasında ’KİHMED yazıyor’ ancak KİHMED’in değildir. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz tarafından KİHMED’e kiralandı ancak burası ilimle, irfanla, dine hizmetle hangi kurum ve kuruluş varsa hepsinin kullanabileceği bir mekandır. Burası Mesnevi’nin okunacağı bir mekandır. İlmi talep eden herkes Mesnevi’yi burada bulabilecek. Mesnevi’yi bulan insanlar da bu kültürü Mevlevihane’ye ziyarete gelenlere aktarabilmelidir. Burası sadece turistik bir mekan değildir. İçinin ve içeriğinin anlatılması gereken bir mekandır. O yüzden burada ilim tahsil edenler ve burada bulunanlar her iki yönü de anlatmakla mükelleftir. İnşallah bu başarıyı hep birlikte gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. (EFE)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.