William Shakespeare ölüm yıldönümünde Bergama’da anıldı

William Shakespeare ölüm yıldönümünde Bergama’da anıldı

İzmir’in Bergama ilçesinde İngiliz edebiyatçı William Shakespeare’in ölümünün 400’üncü yılına özel hazırlanan konserde, usta tiyatro sanatçısı Ayşe Lebriz Berkim ise Shakespeare’in oyunlarından bölüml...

İzmir’in Bergama ilçesinde İngiliz edebiyatçı William Shakespeare’in ölümünün 400’üncü yılına özel hazırlanan konserde, usta tiyatro sanatçısı Ayşe Lebriz Berkim ise Shakespeare’in oyunlarından bölümler canlandırdı.

Avrupa’nın sayılı ‘Lute’ sanatçılarından biri olan Diego Leveric (Rönesans Lute ve Barok Gitar), Linet Şoul (Soprana) ve Bülent Oral (Viola da Gamba) sanatseverlerle bir araya geldi. İzmir Barok Topluluğu üyelerinden soprano Linet Şaul, Viola da gamba sanatçısı Bülent Oral ve Avrupa’nın önde gelen Lute sanatçılarından Diego Leveric üçlüsünün sahne aldığı konserde, Barok dönem bestecilerinin Shakespeare’in eserlerinden esinlenerek ortaya koydukları eserler seslendirildi. Konserde dönemin Barok müzik enstrümanları Viola da Gamba ile Rönesans Lute ve Barok Gitar kullanıldı. Tiyatro oyuncusu Ayşe Lebriz Berkem tarafından ise Shakespeare’in oyun ve sonelerden oluşan metinler seslendirdi.

Konseri ilgiyle izlediğini ve çok beğendiğini ifade eden Öğretmen Fırat Öçal, “Bugün Bergama’da Shakespeare ve Müzik Oyununu izledik. Çok değişik ve sürprizlerle doluydu. Klasik bir müzikal bekliyorsunuz ama hiç de öyle bir şeyle karşılaşmıyorsunuz. Normalde hem müzik hem de tiyatral bir şey beklerken biraz felsefi bir içerikle oda müziği tadında bir dinleti vardı “ dedi.

Tiyatro sanatçısı Ayşe Lebriz Berkem oyun sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün Bergama’ya bu güzel Kültür Merkezine bir Shakespeare konserine geldik. Bu bizim 2-3 yıl önce Shakespeare’in ölüm yıldönümü nedeni ile arkadaşlarımız ile ortak yaptığımız bir proje. Bugün Bergama’da olmak ve Shakespeare’in geçerliliği süren metni ile müziğini buluşturan ortak bir çalışmada olmak çok büyük bir mutluluk. Bergama’ya birkaç kez geldi. Ama bugün burada var oluşum hepsinden çok daha önemli ve kıymetli. Öncelikle şunu belirtmek isterim; herkes Bergama’yla ilgili bir şeyler söyleyecek ama her yerleşim yerinin böyle bir Kültür Merkezine sahip olması gerçekten bir sanatçı için çok büyük bir mutluluk. Yapısı, mimari özellikleri ve her şeyi ile dünya standartlarında bir kültür merkezi olmuş. Burada oynamak ayrıca bir keyif oldu. Bergama’yı biliyordum ama böyle güzel bir kültür merkezine sahip oldukları için emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Çok mutluyum bu akşam bana bu olanağı verdikleri için” dedi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi Kontrbas Sanatçısı ve aynı zamanda İzmir Barok Topluluğu Kurucusu Bülent Oral, “Shakespeare ve Müzik Projesi ile Bergama’dayız. Orijinal dönem çalgıları yani Shakespeare Dönemi Çalgıları, Şarkıları ve oyunlardan bölümleri Tiyatro sanatçısı Ayşe Lebriz Berkem canlandırıyor. Soprano Linet Şaul ve Lute sanatçısı Diego Leveric bu oyunu sergiliyoruz. Viola da Gamba isimli enstrüman çalgısı 16.yüzyıl çalgısı ve bacak arası viyolası anlamına geliyor. Bu çellodan daha önce yapılmış ve kullanılmış bir çalgı. 6 telli, bağırsak teller ile çalınıyor ve perdeli bir çalgı. Tınısı da o döneme ait bir tını. Çok keyifli bir çalgı. Viola da Gamba isimli enstrüman çalgısının Türkiye’deki tek icracısıyım diyebilirim benim bildiğim kadarıyla. Ve burada olmaktan çok mutluyum “ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.