Yoranlılar Mübadelenin 91. Yılında Biraraya Geldi

Yoranlılar Mübadelenin 91. Yılında Biraraya Geldi

Didim’de mübadelenin 91’nci yılında Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte mübadele zamanında ilçeye gelenlerin çocukları ve torunları bir araya geldi.Kur...

Didim’de mübadelenin 91’nci yılında Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte mübadele zamanında ilçeye gelenlerin çocukları ve torunları bir araya geldi.

Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul ve Batı Trakya haricinde Türkiye’de yaşayan Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Türklerin karşılıklı olarak mübadele edilerek, yer değiştirmelerinin 91.yıldönümü dolayısıyla Didim’de bir etkinlik düzenlendi. 1923’teki mübadele sonucunda aileleriyle birlikte Didim’e gelenler ile aileleri bir araya geldiği etkinlikte Yoranlılar bir araya geldi. Dün akşam saat 20:00’de Didim Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen Yoranlıların beşinci buluşmasına Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, CHP’li Meclis Üyeleri Ali Çağlar, Hatice Gençay ve Erdal Baylan, DP Didim İlçe Başkanı Günay Tıkkın ile çok sayıda Didimli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından etkinliğin açılış konuşmasını Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Bilgin gerçekleştirdi. Bilgin Lozan Barış Antlaşmasının ardından Atalarının 91. Yıl önce Selanik’ten o dönemki adı olan Yoran köyüne yani bugünkü Didim’e geldiğini söyledi. Bilgin “91. Yıllık süre içerisinde bir çok acılar yaşandı. Bizler kurduğumuz bu dernek sayesinde kültürümüzü yaşatmaya, birlik ve beraberlik içerisinde olmaya çalışıyoruz. Bu noktada birbirimize sahip çıkalım” dedi.

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise, düzenlenen gecede olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Göç zor bir olay; Savaşlar, toplumları ve aileleri bulundukları yerden ayrı bir yere taşınmaya neden olmuştur. Siyasi kararlar neticesinde insanları başka yerde yaşam kurmalarına neden olmuş; bu kapsamda ben 1988 yılından bu yana Didim’de yaşayan birisiyim. Burada yani Yoran’da benim gördüğüm en belirgin özellik şu; her zaman beraber olma, köy olma ruhunu hiçbir zaman kaybetmeme. Sizler buranın asil unsurlarısınız. Sizleri kabul etmeden burada olmak zor; Sizlerin bu özelliğinizi yitirmeden gelecek nesillere bu kültürü aktarmanız lazım. Bizler yaşadığımız bu yerde ortak kültürümüzü de kurmalıyız. Ben kendimi yıllardır burada yaşayan birisi olarak yabancı hissetmedim. Bu noktada sizlere teşekkür ediyorum. Yoranlılık kültürü üzerine Didimlilik kültürünü de yerleştirip, yaşatmamız lazım” dedi.

Konuşmaların ardından Mübadele zamanında bu yana Didim’e gelenlerin yaşantılarını anlatan ve fotoğraflardan oluşan slayt gösterimi izlettirildi. Ardından DAHOT Halk oyunları ekibi gösterilerini sundu. Etkinliğin sonunda Timur Yarmacı eşliğinde müzik dinletisi gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.