Yumurtalıkların yaşlanması diye bir şey var mı? Yumurtalıkların yaşlanması neyi ifade eder?

Yumurtalıkların yaşlanması diye bir şey var mı? Yumurtalıkların yaşlanması neyi ifade eder?

Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç yumurta yaşlanması hakkında önemli bilgileri sizinle paylaşacak.

Yumurtalıkların yaşlanması, kadının kendi yaşına göre daha düşük yumurta rezervine sahip olması anlamına gelir. İnfertilitenin en büyük nedenlerinden birisi de kadının yaşına göre yumurtalıklarının daha az olmasıdır. Ya da erken yumurtalık yaşlanması da denilebilir.

Yumurtalık yaşlanması olan kadınlarda adet döngüleri düzenli olabilir adet döngüleri normal olduğu halde yumurta rezervi az görülebilir.

Yumurta rezervi diyoruz ama peki yumurta rezervinin açıklaması nedir?

Yumurta rezervi, oosit olarak adlandırılan yumurtaların var olan sayısını ifade eder. Ultrasonografi sonrasında hastanın yumurta rezervi hakkında tüp bebek uzmanı  Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç yorum yapabilir. Düşük yumurta rezervinin olması durumunda yaşa oranla değerlendirilir ve yaşına göre daha az olduğu zaman tüp bebek uzmanı hastaya yumurtalarının yaşlandığını ifade edebilir.

Yumurtalar aslında ilk anne karnındayken oluşur. Yani hayatınız boyunca sahip olacağınız yumurtalar ile birlikte dünyaya gelirsiniz. Doğduktan sonra ise zamanla seneler geçtikçe yumurtaların sayısı azalmaya başlar.

Ankara Tüp bebek uzmanı tarafından saptanabilecek yumurtalık rezervinde bulunması gereken ortalama yumurta sayısı, kadının yaşına göre farklılık göstermektedir. Yumurtalar, kadın henüz annesinin rahmindeyken oluşur. Yani hayatınız boyunca sahip olacağınız yumurtalar ile birlikte doğarsınız. Doğduktan sonra zamanla yumurtaların sayısı azalmaya başlar.

Yumurtalık rezervini saptamak asla zor değildir bu arada. Ultrason bulgularının arkasından kadın hastadan alınan AMH testi ile de yumurtalık rezervinin rakamsal karşılığını bulmak mümkündür.

Yumurtaların yaşlanması ve erken yumurtalık yetmezliği arasındaki fark, erken yumurtalık yaşlanması olması durumunda FSH seviyesi 40mIU/mL seviyesinden yüksek çıkmaktadır. FSH adetin ikinci ya da üçüncü günü alınması gereken bir hormon testidir. Erken menopoz olduğu düşünülmektedir. FSH değeri, 40 mIU/mL ‘ den daha az ise yumurtalıklarda yaşlanma olduğunu düşünülebilir.

Yumurtalıkların yaşlanması doğal olarak yaş ile birlikte doğru orantılı olabilir dense de, bazı faktörler erken yumurtalık yetmezliği üzerinde etkili olduğu düşünülebilir. Peki bunları maddeleyelim mi birlikte?

Fallop tüpleri ile ilgili olabilir, kemoterapi görmüş hasta olabilir, radyoterapi aynı şekilde. Önceden geçirilmiş yumurtalık ile ilgili ameliyatlar olabilir. Endometriozis veya endometriozis ile ilgili cerrahi operasyon olabilir. Sigara alışkanlığı ve sigaranın yumurta rezervi üzerindeki etkisi söz konusu olabilir. Pelvik enfeksiyon, geçirilen enfeksiyonlar neden olabilir. Genetik anomaliler sebep olabilir. Bazen de sadece yaş ile ilişkilendirilebilir bazen de nedensiz erken menopoza kadar yükselen FSH hormonu söz konusu ne yazık ki olabilir.

Adet düzensizliği, sancılı adet görme gibi birçok belirtisi bulunan miyom problemi kadınlarda tüp bebek tedavisi gerektirebilen ve tanısı konulduğunda tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Miyom problemi ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için;

https://sevtaphamdemir.com/ankara-miyom-myom-tedavisi-ve-belirtileri/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.