Yunanlıların işkence yeri; Kanlıkavak

Kanlıkavak Aydın kent merkezinde Tepecik yolu üzerindeki,  Sanayi Sitesi altında bulunan semtin eski adıdır. Şimdi Ata Mahallesi oldu.

Kanlıkavak adını o semtteki kavak ağacından almış. Bu kavak ağacının altı, Milli Mücadelede Aydın’ı işgal eden Yunanlıların, gözlerden ırak işkence yeriymiş. Aydın’ın işgaline direnen Milli güçler yakalanır Yunanlılar tarafından bu ağaca asılarak işkence yapılırmış. Birçok vatan evladının burada kanı akıtılmış, şehit edilmiştir.

Yunanlılar kent merkezinde Hasan Efendi Mahallesi Mimar Kemalettin Caddesindeki (bugün 1913 sokak olarak bilinen) Cemal Çiftçi ’ye ait köşkü karargâh olarak kullanmışlar (Bugünkü Köşk kafe) Milli direnişe karşı bütün hareketleri buradan yönetmişlerdir. Bu köşkün bodrum katı, birçok vatansever gencin ölümü ile sonlanan işkencelere sahne olmuştur. İşkence yapılan gençlerin feryatları bu köşkün tarihini bilenler için halen kulaklarda çınlayan haykırışlara şahitlik eder. İşte kanlı kavak bu işkencelerin gözlerden ırak yapıldığı bir köşedir.

Bugün ne hazindir ki, bu köşk tarihe tanıklık etmesi, bir Milli direniş müzesi olması gerekirken, eğlence mekânı olması bizim tarihe, Milli değerlere, toplumsal anılara ne kadar duyarsız olduğumuzun belgesidir. Yazık, çok yazık!

Bugün o kanlıkavak işkencelerine şahitlik eden ne kavak ağacı kalmış, ne de adı sanı. Vatan için direnen ve milletin kurtuluşu için, işkenceler altında can veren şehitlerimiz bizi affetsin.

Eskiden her güzel olayı, tarihe tanıklık etsin diye kavak ağacı dikerdik. Özel günlerin hatırasına aileler meyve ağacı dikerdi. Şimdi o tarihe tanıklık eden hatıraları yaşatacak olan değerlere sahip çıkamıyoruz.

Bugün Efeler Belediyesinden Ata Mahallesinde bir meydana O günlerin hatırasını canlandıracak kavak ağacı dikilerek Kanlıkavak meydan düzenlemesi yapılmasını, Aydınlılar olarak talep ediyor, ilgililerin konuyu duyarlılıkla ele alacağına bütün kalbimle inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum