Yüreğimiz sızlıyor

Aydın’ın merkez Efeler ilçesinde yaşayan veya dışarıdan şehrimize gezmeye gelen bütün vatandaşlarımızın gördüğü Ramazan Paşa Camisi ve Külliyesini bilirsiniz.

Hemen bilirsiniz deyiverdim. Önce ‘”Ramazan Paşa Camsini hiç görmeyen, bilmeyen var mı?” demeliydim diye düşündüm’ o zaman eğer gerçekten varsa her gün bakıp da görmeyenlerin, pek çok şeyi bildiği halde ecdat yadigârı tarihi eserlerimizin hali-ahvalini bilmeyenlerin bu yazım vesilesi ile bir nebzede olsa dikkatlerini çekme gayreti göstermeliyim dedim.

Çarşı merkezine gitmek için mutlaka Hükümet Bulvarına yolunuz düşmüştür. Şehrin batı bölgesi ile doğu bölgesi arasında ulaşımı sağlayan batı Gazi Bulvarı ve Doğu Gazi Bulvarının hükümet bulvarının kesiştiği köşede de bütün ihtişamıyla tarihi Ramazan Paşa Camisi şehrimizi yüzyıllardır selamlamaktadır.

Bu kaç asırlık tarihi camimiz, Kurtuluş Savaşında Yunan mezaliminin yakıp yıkmalarına rağmen ayakta kalan günümüzde de hizmet veren güzide sanat eseri ve mabetlerimizden biridir.

Yeni çıkan büyükşehir belediye yasası ve diğer mevzuatlar yerel yönetimlerin okul yapma cami yapma bunların tamir bakımı, boya badana çevre düzenlemesi, ışıklandırılması, kütüphane, spor salonu veya sahası vb. sosyal hizmetlerinin yapılmasına yasal imkân sağlamıştır.

Ayrıca yerel yönetimler gelmiş geçmiş hükümetler dönemlerine göre en az iki üç kat daha fazla bütçe imkânlarına kavuşmuştur. Bu bütçe para kaynağı vatandaşın parasıdır. Camilerin temizliğinin yapılması ne camileri çok sevdiği için, okulların badana boya tamirat işlerini yapmak istememesi ne de okulları hiç sevmediğinden gibi bir düşünceyle asla keyfi tercih ve yaklaşımlar olamaz.

Bu hizmetler ilgili belediyenin su, yol, kanalizasyon, temizlik hizmeti gibi yapmak mecburiyetinde olduğu yasal hizmetlerindendir.

Malum yerel seçimler olduğunda kazanan belediye başkanlarımıza tebrik, kutlama seronomisi yoğunluğu yaşanır. Yoğun iş temposunun içerisinde, törenler ziyaretler şehrin gündemini unutturabilir.

Gelin bir hatırlatma yapalım, hep beraber bu güzel şehir için çok hayırlı bir iş yapalım. Bırakalım siyaset siyasetçi yönetim zaaflarını. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yapmakta olduğu Ramazan Paşa Camisi yenileme çalışmalarına dikkatimizi yöneltelim. Her Aydınlı gibi yoldan geçerken Camii ve avlusundaki inşaata bende dikkatle baktım ve düşündüm. Ecdat yadigârı o muhteşem yapı camiimizin etrafını saran çok katlı beton yığınları ve avlusunun güney alt köşesindeki ve hükümet bulvarına bakan kuzey alt köşedeki plansız, zevksiz hiçbir mimari estetiği olmayan gecekondu yapılardan temizlenmesi gerektiğini düşündüm.

Bu çirkin, hantal, gecekondu çıkıntı yapılan cami avlusundan bir temizlense; o güzel mabedin etrafını saracak olan yeşil alan, ağaçlar, çiçek, seyir ve oturma yerlerini hayal ettim. Şehir merkezinde cıvıl cıvıl bir yaşam… Ve nefes alınıp dinlenilecek, oturulacak ziyaret ve ibadet edilecek güzel bir mekânı düşündüm. Bu düşüncelerimi geçmişte Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevini yapmış çok sevdiğim Muzaffer KABATAŞ abime açtım. Muzaffer Bey; “Ali Bey rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başbakanlığı görevinde o binalarla ilgili kamulaştırma kararı alındı” dedi. İki sefer bu kara alınmış, istimlâk teşebbüsüne geçilmiş. Ama siyasilerin referandum, erken seçim, genel seçim vb. gerekçelerle hep başarısızlıkla sonuçlanmış. Bende diyorum ki bu konu şimdi olgunlaştı. Yerel yönetimler Aydın Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, hükümet-yerel yönetim iş birliği ile güzel şehrimize bir güzellik kazandırsak olmaz mı? Aydın’a bu yakışır. Bu gerçekleştirilecek çalışmanın siyasi itibarı ve şerefi bütün ilgili paydaşların olur aydın haklıda sizleri hayırla anar. Bu tür çalışmaların güzel örneklerini İzmir’de görmek mümkün… Büyükşehir Belediye Başkanı, Ulaştırma Bakanı ile birlikte İZBAN ulaşım hizmetlerinde başarmış olarak görüyoruz. Kazanan İzmir oldu. Bu iş Aydın’da yapılamaz mı ? Bizler bu kadar beceriksiz miyiz?

Gene Anavatan partisi hükümeti döneminde vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Aydın milletvekili Sn. Yüksel Yalova’nın gerçekleştirdiği Bey Camii ile Ramazan Paşa Camisi ışıklandırma projesini biliyoruz. Geceleri ışıl ışıl, nur saçan aydınlık görünüşüyle halkın ve şehrin ruh ve gönül dünyasında, çocuklara anlatılan tatlı masallar misali bir varmış oldu gitti. Sonra o gün ki TEDAŞ bugün ki AYDEM e ışıklandırmanın elektrik parasını ödeyemedik diye elektriklerini kesti. İşte pürühalimiz (üzüntü dolu durumumuz). Okyanusları aşıp geliyoruz, dereyi geçerken boğuluyoruz.

VALİ VE BÜYÜKŞEHİR BAŞKANINA ÇAĞRI

Şimdi buradan halkının gözü önünde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na sesleniyorum. Ortak akılla Aydın Valiliğimizle iş birliği yaparak, Ramazan Paşa Camii restorasyon çalışmaları devam ederken, hem görsel kirlilik, hem camii cemaatini bir daha mağdur ve rahatsız etmeden camii avlusundaki köşelerdeki ucube yapılar istimlak edip temizleyelim. Sayın valim! Sayın büyükşehir belediye başkanım! “Birlikten kuvvet doğar” bunu başarırsanız tarihe geçeceksiniz. Aydın halkı sizleri asla unutmaz. İzmir’in başardığını biz neden başarmayalım.

Camiiler, külliyeler, bedestenler, medreseler, han hamam çeşmeler bizlere ecdadımızdan emanet miras kalan bu güzel vatanımızın tabu senetleridir. Bursa deyince o şehirle özdeşleşmiş Bursa Ulu Camii, Yeşil Türbe, Emir Sultan Türbesi ve Camiisi aklımıza gelir. Edirne deyince Selimiye, İstanbul deyince Sultanahmet ve pek çok tarihi eser aklımıza gelir. Bu eserler o şehirle adeta özdeşleşmiş ve şehrin değerlerini yansıtan markalarından biri olmuştur.

Gelin erenler, Aydın’ı sevenler, siyasiler, milletvekilleri, bürokratlar, seçilmiş yerel yöneticiler şu güzel şehrimizde üç beş güzel eserimiz var. Ne olur onları da örnek bir çalışmayla muhteşem bir hale getirelim ve sahip çıkalım. Ecdadımızın ruhları bu şeklide şad olsun. Şehrimiz daha güzel görünsün. Eserlerimiz yaşasın. Aydın halkı, Barbaros Çarşısı, ayakkabıcılar çarşı esnafı herkes merak ediyor bunu başarabilecek miyiz diye.

Gerçekten böyle bir çalışmayı başarabilirsek çorbada biraz tuzum oldu diye en çok ben sevineceğim. Sizlere yemin ediyorum, bu projenin gerçekleşmesinde katkısı olan vali, milletvekili, belediye başkanı, bürokrat kimse alnından öpeceğim. Ve diyeceğim ki; ey Aydın halkı bu kahramanları unutmayın heykelini dikin diyeceğim. Bunu başarırsanız saygıyla önünüzde eğileceğim.

Aydınlatma parasını ödeyemediğimiz için elektrikleri kesilen Beycamiisindeki mahcubiyetimizi inşallah Ramazan Paşa Camisindeki yapacaklarımızla affettiririz.

Efeyim diyen bizim efelere duyurulur.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum