103 yıl önce Karacasululardan mesaj: “Vatan için ölmeye hazırız”

103 yıl önce Karacasululardan mesaj: “Vatan için ölmeye hazırız”

Bundan 103 yıl önce Karacasuluların ilçe merkezinde bulunan Dua Meydanı’nda toplanarak İzmir’in işgal edilmesine karşı çıkmak, halkın bu konudaki düşüncelerini Sadrazamlık makamına iletmek üzere çok kalabalık bir miting düzenlediği ve “Vatan için ölmeye hazırız” mesajı verildiği ortaya çıktı.

103 yıl önce (28 Mayıs 1919) Karacasulular Dua Meydanı’nda İzmir’in işgal edilmesine karşı çıkmak, halkın bu konudaki düşüncelerini Sadrazamlık makamına iletmek üzere toplanarak büyük bir miting düzenlediğini belirten Karacasulu eğitici-yazar Hüseyin Kuruüzüm, “Karacasulular ‘vatan için ölmeye hazırız kararlılığını’ belirtti.” dedi.

“AYDIN’IN HİÇBİR İLÇESİ İÇİN GÖRMEDİK”

huseyin-kuruuzum.jpgKaracasu Belediyesi Başkanı Fevzi Bey, İlhak-ı red Derneği Başkanı Müftü Mustafa (Özer)ve diğer 27 Karacasulu halkı temsilen bu telgrafı imzaladıkları bilgisini paylaşarak, “Mikro tarih anlamında çok değerli olan bu telgrafın bir örneğini –şimdiye kadar- Aydın’ın hiçbir ilçesi için görmedik” diye konuştu. Kuruüzüm sözlerini şöyle sürdürdü:

“KARACASULULAR VATAN İÇİN ÖLMEYE HAZIR”

“Bu telgraf 103 yıl önceki Karacasuluların Wilson Prensipleri, Birinci Dünya Savaşı, tarih bilinci hakkında neler düşündüklerini pek güzel anlatmakta ve Karacasuluların vatan tehlikeye düştüğü anda vatan için ölmeye hazır olma konusundaki kararlılıklarını haykırmaktadır.”

YEREL YÖNETİMLERE SİTEM

“Geçen zaman içinde, bu belgenin kasabanın kültür peyzajı içinde kullanılmasının şart olduğunu belirttiğim Belediye yetkilisi maalesef düşüncemizi paylaşmamış hatta bu konuyu tarihçilerle konuşarak kararlaştıralım dahi dememiştir” diyerek yerel yönetimlere sitemde bulunan Kuruüzüm, “Bu önemli belgeyi ısrarla halkın kendisine anlatmayı sürdürüyorum. Geçmişteki bu günü heyecanla yaşıyorum, tarihten akıl ile sonuçlar çıkarmaya çalışıyorum. Bir gün birileri merak ederse anlatmaya devam edeceğiz inşallah” sözleriyle kararlılığını ortaya koydu.

KURUÜZÜM TELGRAFTAKİ FİKİRLERİ ŞÖYLE ÖZETLEDİ:

Halkımız atalarımızdan kalan bu ülkeyi hak etmektedir. Bugün topraklarımıza tecavüz edilerek İzmir işgal edilmiştir. Bu işgal dünyanın gözü önünde, birden gerçekleşmiş, kalbimize bir hançer gibi saplanmıştır.

Bu hâl bizim vatanseverliğimizi daha da güçlendirmiş bu işgale karşı hayatımızı fedâ edeceğimizi bize hatırlatmıştır.

İşgale karşı çıkmak üzere Karacasu’da bir miting düzenledik. Bu işgalde ısrarın gereksiz yere kan akmasına sebep olacağını ama kararlılığımızdan bizi vazgeçiremeyeceğini haykırdık.

1.Dünya Savaşı beş altı komitecinin yanlışlarıyla çıktı. Wilson prensiplerinden umutla silahlar bırakıldı. Her türlü koşula rağmen ta Selçuklulardan beri bizim olan ve Türklerle yerleşik vatanımıza karşı gerçekleştirilen her türlü ilhaka kayıtsız kalamayız. Bu kararımızdan bizi kimse döndüremez. Bu son ve kesin kararımızdır. Bu hukukumuzun korunmasını istiyoruz ve cevabınıızı telgraf başında bekliyoruz.

TELGRAFIN KENDİSİ:

Sadaret Makamına, (Başbakanlık)

Temiz ırk ve soyumuz ile açık bir hakkımız olan memleketimize uzanan tecavüz elinin bugün korsanca İzmir’in işgalini bütün teessürlerimizle haber aldık. Bütün dünya milletleri ve tarihin tanıklığı önünde millî varlığımıza ansızın ve layık olmadığımız ani bir darbe ile hayati bir merkezimize vurulan düşman hançerinin hayatımıza verdiği vatansever azim ve Türklüğe has olan temizlik ve büyüklük ile hayatımızı fedâya bizi hazırladı.

Bugün ilçe merkezinde toplanan büyük halk yaptıkları mitingte arzusu İzmir’in Yunanlılara ilhakını devletlerin hakların. hukukuna isyan ile bunda ısrar etmenin bizim için ölüme bir teşvik olmasından başka bir şey ile ifade edilemeyen ve elim akıbetlerine canını fedaya hazırlanan 20 000 kişilik mitingte millet fertleri ölmeye yemin ederek yapılan işgalin kaldırılmasını insan evlatlarının kanının haksız yere dökülmesinden çekinilmesi teşebbüslerine başlanması lüzumunu arza karar verdi.

Gerçi Genel Harb’e katılmamızı temin eden beş altı maceracı komitecinin yanlaş hareketlerinde hasıl olan Wilson’nun adaletli prensibine kanaatle İtilaf Devletlerinin adaletlerinden ümitli olarak silahlar terk edildi ise de ta Selçuklular devrinden miras kalan ve bütün Türk unsuru ie meskun vatanımızın en ufak bir parçasını bile ansızın ilhak ve kesin olarak kayıtsız kalmayarak bütün millet varlığı ile ölmeye hazır ve bizi bu azmimizden hiçbir kuvvetin döndüremeyeceğine son ve kesin karar üzere arz ve bilinen hukukdan vatanımızın muhafazasını isteyerek cevabını makine başında bekliyoruz.

Belediye Başkanı Fevzi

İlhakı red Cemiyeti reisi Müftü Mustafa.

Eşraftan Mustafa, Hafız Necip, Hacı Salih, İbrahim Ethem, Ahmet Tevfik, Ahmet Necip, Sabit, Ahmet Hilmi, Necip, Ahmet, Mehmet Nazmi, Ali, Yusuf, Mehmet Hilmi, Ali Ahmet, Mustafa, Mehmet Şevki, Ali Rıza, Mehmet, Süleyma, Fazılzâde Mehmet, Niyazı, Selanik Muhacirlerinden Şükrü, Salih, Şeyh Mehmet.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum