34 ülkede yeralan 78 Türk şehitliği belgesel oluyor

34 ülkede yeralan 78 Türk şehitliği belgesel oluyor

Belgesel yönetmeni ve MEDD-UP'ın kurucusu Muhammet Sena Yelkovan, sekiz yıllık araştırmasının ürünü olan "Gurbete Yazılanlar" kitabını belgesel diziye dönüştürüyor. Proje kapsamında 34 ülkedeki 78 Türk şehitliği ziyaret edilerek, şehitlerin hatırasını yaşatmayı amaçlayan sembolik bir toprak değişim ritüeli gerçekleştirilecek.

ŞEHİTLİKLER BELGESEL SERİSİYLE KAYIT ALTINA ALINACAK

Ramazan 2026'da yayımlanan "Gurbete Yazılanlar" kitabını belgesel diziye uyarlayan Muhammet Sena Yelkovan, Kore'den Galiçya'ya, Kafkasya'dan Filistin'e, Balkanlar'dan Uzak Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada bulunan Türk şehitliklerini tek tek ziyaret edeceklerini açıkladı.

Proje kapsamında her şehitlikte Türkiye'den götürülen bir avuç toprağın şehitliğe bırakılacağı, ziyaret edilen şehitliklerden alınacak bir avuç toprağın ise Anadolu'ya getirileceği belirtildi.

"ŞEHİTLERİMİZ BİZE EMANET"

Projenin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yelkovan, yurt dışında bulunan Türk şehitliklerinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Sekiz yıldır bu çalışma üzerinde emek verdiğini belirten Yelkovan, gurbet topraklarında yatan şehitlerin hatırasını gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini ifade etti.

ARAŞTIRMANIN ÇIKIŞ NOKTASI RESMİ KAYITLAR OLDU

Yelkovan, çalışmanın temelinin 2014 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan "Yurt Dışı Şehitlikler" kitabını incelemesi sırasında fark ettiği kayıt farklılıklarına dayandığını söyledi.

Filistin Cephesi'nde şehit düşen askerlerin bulunduğu bölgeyle ilgili resmi kayıtlarda dikkat çekici ifadeler tespit ettiğini belirten Yelkovan, bu durumun araştırmayı derinleştirmesine neden olduğunu ifade etti.

KAYITLARIN ÖTESİNDE YENİ ŞEHİTLİKLER TESPİT EDİLDİ

Araştırmaların ilerlemesiyle yalnızca resmi kayıtlarda yer alan şehitliklerin değil, kayıt dışı kalan bazı Türk şehitliklerinin de bulunduğunu belirleyen ekip, çalışmayı belgesel-araştırma dizisine dönüştürdü.

Belgeselde, farklı ülkelerde bulunan şehitliklerin tarihsel geçmişi, savaşların izleri ve Türk askerlerinin bıraktığı miras izleyiciyle buluşturulacak.

FİLİSTİN CEPHESİNE ÖZEL VURGU

Belgeselde Talpia, Ramle, Beer Sheva ve Teberiyye gibi Osmanlı ordusunun Filistin Cephesi'nde mücadele ettiği bölgelere de yer verilecek.

Yelkovan, bu bölgelerde yaşanan tarihsel olayların günümüz gelişmeleriyle birlikte değerlendirilmesinin önem taşıdığını belirterek, geçmişte verilen mücadelenin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.