Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

60. Kütüphane Haftasındayız

Yazdığım internet sitesinin adı www.aydın24haber.com olunca, yayın merkezi Aydın şehir merkezi olunca; aydın adı beraberinde aydın-lanmayı ve aydın-lık kavramlarını çağrıştırınca; yaşadığımız hafta da “Kütüphane Haftası” olunca gel de şimdi Kütüphane Haftasını yazma!..

25 Mart-31 Mart 2024 tarihleri arasının “60. Kütüphane Haftası” olduğu bilgisini paylaşayım öncelikle…

Denizli İl Halk Kütüphanesi, PAÜ Kütüphanesi, Güney İlçe Kütüphanesi’ni arayıp haftalarını kutlayarak başladığım güzel günde İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli CANER’i arayınca Ege Ünv. AKM’deki Türk Kütüphaneciler Derneği’nin Kütüphane Haftası kutlama etkinliklerini öğreniyorum ve 13.30’da heyecanla da katılıyorum haliyle…

“Sürdürülebilirlik ve Savunuculuk” teması seçilen haftanın açılışında Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından dernek başkanı Hatice Gümüş’ün açılış konuşmasını dinliyoruz.

Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Hatice GÜMÜŞ şunları söylüyor:

“Kütüphaneler sosyal dengecilik mekanlarıdır. Vatandaşsınızdır ve oradan kitap almaya hakkınız vardır. Oraya herkes girer; zenginle fakir, az okumuşla akademisyen, gençlerle yaşlılar bir aradadır. Bu mekanlar aynı zamanda güvenli mekanlardır. İzmir’de her mahalleye bir kütüphane heyecan verici bir projedir. Bunun yanında kitapkafeler günümüzde yeni güzelliklerdir. Kütüphaneciler de ev sahibidirler.

Program sunucusunun “Şimdi panel kolaylaştırıcısı Katip Çelebi Ünv. BBY-Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Ali AKKAYA’yı paneli yönetmesi için davet ediyorum deyişiyle moderatör karşılığı olarak “Kolaylaştırıcı” kullanıldığını öğreniyoruz.

AKKAYA Hocanın başarıyla yönettiği panelde konuşmacılar: Hacettepe Ünv. BBY Bölümü hocası Prof. Dr. Özgür KÜLCÜ, öğretmen Yusuf ÇAĞLAYAN, Çocuk kitapları yazarı Feray ÜNAL ve TKD İzmir Şb. Başkanı Hatice GÜMÜŞ 15’er dakika konuşuyorlar. İşte bu konuşmalardan derlediklerimiz:

Sayın KÜLCÜ: Bilgi bizi biz yapan değerdir. Yargıladığımız şey kişinin bilgi birikimidir. Bilgi paylaşıldığı oranda değerlidir. Kütüphaneciler bilgi işçileridir. Evrenin bilgisi bizi iyiliğe götürüyor.

Sayın ÇAĞLAYAN: 8 yıl öğretmenlik yaptım. Sonra okuma kültürü üzerine yoğunlaştım. Ortak aklın gücüne inanıyorum. “Eksi 18 Edebiyat” adında bir grubumuzla çalışıyoruz. “Kıpırtı Çocuk” ve “Ergotik Edebiyat” dergilerini çıkardık.

Sayın ÜNAL: Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinden emekli olduktan sonra çocuk edebiyatı üzerinde çalışmaya başladım. Çocuk kitapları yayınladım. Çocuk edebiyatı çocuğun düşünsel gücünü artırıyor hayal ettiriyor. Artık yaratıcı, soyutlama gücü olan, sorun çözücü, iletişim gücü yüksek bireylere ihtiyaç var…

Sayın GÜMÜŞ: Biz kütüphaneciler okurlar için hizmet üretiyoruz. O nedenle de kütüphanelerde bizler kitap okuyamıyoruz. TKD=Türk Kütüphaneciler Derneği olarak 70 yaşındayız. Kütüphane Haftası’nın 60. Yılı kutlanıyor.

Kütüphane ve kütüphaneci deyince benim aklıma DLT- Divanü Lugati’t Türk’ü kültürümüze kazandıran Ali Emiri Efendi gelir, Eşekli Kütüphaneci diye isim yapan Mustafa Güzelgöz gelir. Ankara Millî Kütüphane Müdürü Dr. Müjgan Cumbur gelir…

Kütüphane deyince aklıma konuya dair söylenmiş özdeyişler gelir:

Cemil Meriç,

“Kütüphane bütün çağların, bütün ülkelerin ölümsüzleri ile dolu!”

İlber Ortaylı,

“Kütüphane nedir? Beşeriyetin hafızasıdır!”

Victor Hugo,

“Kitaplık kurmak, ibadethane kadar kutsaldır!”

H. Flecher,

“Milletleri ilerleten ve yükselten zengin kitaplıklardır.”

Sözler ışığında baktığımızda ülkemizdeki kütüphane sayısı nedir? işte cevabı:

2020 yılı istatistiklerine baktığımızda; “Türkiye genelinde 1 Milli Kütüphane, 1.213 Halk Kütüphanesi, 606 Üniversite Kütüphanesi, 32 bin 158 örgün ve yaygın eğitim kütüphanesi…

Yunus Emre’miz :

“İlim ilim bilmektir/ İlim kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsin/ Ya nice okumaktır” der ya!..

İşte bizleri ilimle buluşturan mekanlardır kütüphaneler. Bilgi üretim merkezleridir. Ruhun okumayla ilgili konuda eğitildiği mekanlardır.

Nitekim ATATÜRK de bir konuşmasında bu konuda şunları söylemiştir:

“Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.”

60. Yılını yaşadığımız Kütüphane Haftası’nda bütün kütüphaneci dostlarımızın haftasını kutluyoruz… Başarı ve güzellikler sizlerle olsun…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum