Aliya İzetbegoviç Ölümünün 10. Yılında Anıldı

Aliya İzetbegoviç Ölümünün 10. Yılında Anıldı

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında İzmir'de anıldı. İzmirli Boşnaklar Derneği ve Bornova Belediyesi tarafından Çamdibi Kokluca Mezarlık Camii'nde mevlid okutuldu, lokma döktürüldü ve dualar edildi.

- Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında İzmir'de anıldı. İzmirli Boşnaklar Derneği ve Bornova Belediyesi tarafından Çamdibi Kokluca Mezarlık Camii'nde mevlid okutuldu, lokma döktürüldü ve dualar edildi.

İzmirli Boşnaklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Yavuz, Aliya İzzetbegoviç'in sadece Boşnaklar için değil tüm Balkan toplumları için önemli bir değer olduğunu belirterek, "Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye için nasıl önemli bir kişilik ve onur duyulan bir şahsiyet ise Bosna Hersek ve tüm Balkanlar için de Aliya İzzetbegoviç aynı değere sahiptir. Biz, genç nesil olarak İzzetbegoviç'i ve Atatürk'ü önderimiz olarak görüyoruz" dedi.

İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz, Aliya’nın 1925 yılında doğmuş olduğu yıl dedelerinin yine Bosna’da bir katliamdan sonra gelerek 15 yıl içerisinde Novipazar’dan trenle Selanik’e ve gemiyle İzmir Urla’ya geldiğini, 15 yıl içerisinde; Karamürsel, İstanbul’dan Gülcemal gemisi ile Trabzon, Maçka-Hamsiköy, Erzurum Dumlu, Trabzon, Sakarya, Ayvalık, Bergama, Yozgat Boğazlıyan ve son olarak İzmir’e yerleşmişlerdir. Bu nedenle salonda bulunan Boşnak büyüklerine ata topraklarından ana vatana bizleri getirdikleri için teşekkür etti. Ancak ya elmanın yarısı Bosna’da kalan kardeşlerimiz ne olacaktı. Kahraman ve liderler maalesef dünyamızda acı ve kederli günlerden sonra ortaya çıkıyor. Bilge devlet adamı, düşünür ve yazar Aliya, 65 yaşında olmasına rağmen halkı için böyle önemli bir görevi yükledi ve başarıyla Bosna-Hersek Cumhuriyeti'ni kurmayı başardı. Bizlerde Aliya İzzetbegoviç’i saygıyla, şükranla, minnet ve dualarımızla anıyoruz. Bu programın İzmir’de ilk defa hazırlanmasında katkı koyan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimiz sunarız.’’

Aliya İzetbegoviç’in hayatını ve mücadelesini anlatan Alija Belgeseli büyük ilgiyle izlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.