Anzer balı nasıl üretilir?

Anzer balı nasıl üretilir?

Anzer balının imalatı, kendine has endemik bitki türlerinin bulunduğu Rize’nin BallıköyAnzer Yaylası’nda gerçekleştirilir. Rize ilinin İkizdere ilçesinde yer alan bu yayla, ortalama 500 adet çiçeğin bulunduğu zengin bitki örtüsü ile bilinen bir yerdir. Bu yaylada yaklaşık 80-90 tane endemik çiçek türü olduğu tespit edilmiştir.

Dünyaca ünlü bir lezzet olan Anzer balı, bu özel coğrafik ortamda çalışkanlığı ile bilinen Kafkas arıları tarafından üretilmektedir. Oldukça zor bulunan bir bal olması sebebiyle Türkiye’deki en iyi çiçek balı, Anzer balı olarak bilinir.

Anzer BalıNe Zaman Üretilir?

Anzer balının üretim zamanı, Kafkas arılarının çiçeklerden nektar toplamaya başladığı Haziran ayının ikinci haftasıdır. Rize’nin yüksek rakımlı BallıköyAnzer Yaylası’nda çiçekleri gezmeye başlayan arılar, eriyen karlarla birlikte nektar toplamaya başlar. Oldukça zor bulunan bir bal çeşidi olduğu için arıların bölgedeki endemik bitki türlerini gezerek nektar toplaması birkaç hafta sürebilir. Temmuz ayında bölgedeki çiçek florasının artış göstermesinin ardından Kafkas arılarının çalışkanlığı hız kazanır. Bu ayda zirve yapan Anzer balının üretimine ağustos ayının ikinci haftası gibi son verilir. Hava şartlarının etkisi ve çayırların erken biçilmesine bağlı olarak Anzer balının yıllık üretim miktarı değişkenlik gösterebilir.

Anzer Balının Faydaları Nelerdir?

Anzer balının yararları beden sağlığını koruma konusunda büyük öneme sahiptir. Vücudun her daim sağlıklı ve zinde olmasına yardımcı olan Anzer balı aynı zamanda pek çok hastalığın tedavisinde etkilidir. Kendine has aroması ve tadı olan Anzer balı, çocuk yetişkin demeden herkesin keyifle tüketebileceği bir bal türüdür. Türkiye’nin en iyi çiçek balı olan Anzer balının faydalarının şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız içi yaralarını hızlı şekilde iyileştirir.
  • Kilo almadan doğal enerji almayı sağlar.
  • Sporculara enerji ve güç verir.
  • Bağışıklık sistemini düzenler.
  • Bademcik iltihabını yok eder.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Mide ve bağırsak hastalıklarını tedaviye yardımcıdır.
  • Sarılık tedavisinde kan yapıcı olarak kullanılır.
  • Yüz ve cilde sürüldüğünde cilt güzelliği verir.
  • Kansızlığa ve vitaminsizliğe karşı etkilidir.

Görüldüğü üzere pek çok sağlık sorununa karşı olumlu etkisi bulunan Anzer balı aynı zamanda sporcular tarafından da sık sık tüketilir. Kilo almak istemeyen ve kalori kontrolü yaparak beslenen kişiler için en ideal enerji verici gıdalardan biridir. Üst solunum yollarında enfeksiyon olan kişilerin her gün düzenli olarak Anzer balı tüketerek sağlıklarına kavuşmaları mümkündür.

Anzer Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Anzer balının tüketimi konusunda beslenme uzmanlarının tavsiyelerine uygun hareket etmek gerekir. Anzer balı yoğun aromalı bir çiçek balı türü olduğu için günlük tüketilmesi gereken miktar aşıldığı takdirde bazı yan etkiler görülebilir. Yetişkinlerde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa bir çorba kaşığı Anzer balı kooperatifi aç karnına tüketilmelidir. Çocuklarda ise aç karnına ancak tatlı kaşığı ile bal tüketimi daha sağlıklıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.