Aydın Barosu’ndan Av. Zekeriya Polat cinayetine sert tepki: “Bu saldırı savunma hakkınadır”
Yalova Barosu mensubu Av. Zekeriya Polat, 7 Ocak 2026 tarihinde görevi başındayken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Meslektaşlarının ve hukuk camiasının büyük üzüntüyle karşıladığı saldırıya Aydın Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden sert bir açıklama geldi.
Aydın Barosu Avukat Hakları Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırının yalnızca bir avukata değil; yargının bağımsızlığına, savunma hakkına ve toplumun adalete olan inancına yönelik olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Bir avukatın görevini icra ederken hedef alınması, ülkede hukukun artık can güvenliği dahi sağlayamadığının acı bir göstergesidir” ifadelerine yer verildi.
“AVUKATLARA YÖNELİK ŞİDDET SIRADANLAŞTIRILIYOR”
Açıklamada, avukatlara yönelik şiddetin giderek arttığına dikkat çekilerek, cezasızlık algısının bu saldırıların önünü açtığı belirtildi. Savunma makamının yargının asli ve vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu hatırlatılan açıklamada, “Savunmayı hedef alan her saldırı, doğrudan adalet sistemini hedef almaktadır. Avukatların görevlerini korku altında yapmaya zorlanmasına asla izin vermeyeceğiz” denildi.
Aydın Barosu, saldırının uzun süredir dile getirilen güvenlik risklerinin ve alınmayan önlemlerin acı bir sonucu olduğunu ifade ederek, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması ve benzer saldırıların önlenmesi için kalıcı tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
“SOMUT ADIMLAR ATILMALI”
Yasa koyuculara ve yetkili kurumlara çağrıda bulunan Aydın Barosu Avukat Hakları Merkezi, başsağlığı mesajlarıyla yetinilmemesi gerektiğini vurgulayarak, avukatların mesleklerini güven içinde icra edebilecekleri koşulların sağlanmasını istedi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen “Avukatlık Mesleğinin Korunmasına Dair Sözleşme”yi hâlâ imzalamamış olmasına dikkat çekildi. Bu durumun, savunma hakkının yeterince korunmadığının bir göstergesi olduğu ifade edildi.
“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Aydın Barosu Avukat Hakları Merkezi, Av. Zekeriya Polat’ın öldürülmesiyle ilgili sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek, faillerin ve ihmali bulunan herkesin yargı önünde hesap vermesi için mücadele edeceklerini duyurdu.
Açıklama, “Hayatını kaybeden meslektaşımıza rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm hukuk camiasına başsağlığı diliyoruz” ifadeleriyle sona erdi.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.