Aydın sanayisi 2025’e gümbür gümbür başladı
Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, 2025 yılının ilk çeyrek değerlendirmesini yaptı. Başkan Maraş, sanayinin ihracatta ve üretimde güçlü bir performans gösterdiğini belirterek, “2025’e güçlü başladık, sanayimiz istikrarlı bir üretim ve ihracat yapısıyla öne çıkıyor.” dedi.
Ocak-Mart döneminde Aydın’dan toplam 470 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıklayan Maraş, bu rakamın son üç yılın aynı dönemleri içinde en yüksek seviye olduğunu söyledi. 2023 yılının ilk çeyreğinde 446 milyon dolar, 2024’te ise 442 milyon dolar olan ihracat, 2025’te ivme kazanarak yükselişe geçti.
MART AYI REKOR GETİRDİ
Özellikle Mart ayında kaydedilen 164,3 milyon dolarlık ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %13,2’lik bir artış sağladı. Bu rakam aynı zamanda, 2024 yılı aylık ihracat ortalaması olan 154 milyon doların da üzerine çıkarak, Aydın sanayisinin yükseliş trendini sürdürdüğünün göstergesi oldu.
Başkan Maraş, “Bu tablo üretim gücümüzün, dış pazarlardaki istikrarımızın ve sanayicimizin kriz yönetme becerisinin açık bir yansımasıdır.” diye konuştu.
İTHALATTA DÜŞÜŞ, İÇ ÜRETİMDE ARTIŞ
İthalat tarafında da dikkat çekici gelişmeler yaşandığını vurgulayan Maraş, 2025’in ilk üç ayında ithalatın Ocak’ta %28, Şubat’ta %52, Mart’ta ise %26 oranında azaldığını belirtti. 2024 yılında 633 milyon dolar olan toplam ithalat hacminin, son 12 ayda 580 milyon dolara gerilemesi ise sanayideki yerlileşme hamlesinin bir sonucu olarak değerlendirildi.
“Bu sadece rakamsal bir düşüş değil,” diyen Maraş, “Sanayicimiz içeride daha çok üretmeye başladı. Hammadde ve ara malında dışa bağımlılık azaldı. Yerlileşme hız kazandı.” ifadelerini kullandı.
AYDIN SANAYİSİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR
Başkan Gökhan Maraş, Aydın sanayisinin artık sadece üretim yapan değil, katma değerli, çevreci ve dış pazarlarda söz sahibi bir yapıya kavuştuğunu vurguladı. Sanayi Odası olarak dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve dış ticaret kapasitesinin artırılması başta olmak üzere birçok alanda üyelerine destek verdiklerini belirtti.
“2025 yılına güçlü başladık, önümüzdeki aylarda da bu ivmeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Amacımız sadece ihracat rakamlarını artırmak değil, nitelikli ve sürdürülebilir büyümeyi de sağlamak. Bu başarıda emeği geçen tüm sanayicilerimize ve emekçilerimize teşekkür ediyorum.” diyen Maraş, Aydın sanayisinin Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya kararlılıkla devam edeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.