Aydın Sezgin'den Orman Kanunu eleştirisi: Rant odaklı bir girişim!

Aydın Sezgin'den Orman Kanunu eleştirisi: Rant odaklı bir girişim!

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Orman Kanunu Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada "Ormanlarımızdaki kaçak yapılar vatandaşa yasak, devlete serbest midir? Bu tür yapıların kullanılması değil, yıkılması vazgeçilmez ilke olmalıdır. Ancak görüştüğümüz tasarının amacı da hedefi de başkadır. Yeniden rant odaklı bir girişimle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

"İnsansız savaş uçağı üretebilen ülkemiz yangın söndürme uçaklarını üretememektedir"

Sezgin, Orman Kanunu Teklifi'nin 11. Maddesi üzerinde söz alarak, iktidarın orman karnesinin çok zayıf olduğunu belirtti. Yeni orman alanları oluşturulamadığı gibi orman yangınlarıyla mücadelede de tarihe geçecek nitelikte bir başarısızlık sergilendiğini belirten Sezgin, "İnsansız savaş uçağı üretebilen ülkemiz yangın söndürme uçaklarını üretememektedir." ifadelerini kullandı.

"Bunun nedeni imkânsızlık değil, basiretsizliktir, vurdumduymazlıktır. Her orman bölgesinde en az bir iki adet yangın söndürme uçağı bulunduracak şekilde hazırlık yapılmalıdır." şeklinde konuşan Sezgin, erken uyarı sistemleri geliştirilerek yangınlara güncel teknolojiyle müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Aydın'da fıstık çamı için özel ağaçlandırma teşvik edilmelidir"

İYİ Partili Sezgin ayrıca, ülkemizin en önemli fıstık çamı ormanları arasında bulunan Aydın'ın Mazon Bölgesi'nde yaşayan orman köylülerinin sorunlarını da Meclis gündemine taşıyarak, "Orman köylüsünü koruyacak düzenlemeleri mutlak öncelik verilmek koşuluyla özel ağaçlandırma çalışmalarına diğer bazı illerde olduğu gibi, Aydın'da da müsaade edilmelidir." şeklinde konuştu.

Aydın'ın kestane üretimi açısından Türkiye birincisi olduğunu, özellikle Köşk, Sultanhisar ve Nazilli'de geniş alanlarda kestane üretimi yapıldığını belirten Sezgin, "Kestane, millî gelirimize anlamlı katkı sağlayan bir üründür. Bu nedenle, Aydın'da ve ülkemizde kestane ağaçlandırmaları teşvik edilmelidir. Katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi için destek sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Sezgin ayrıca, kekik, defne çayı, adaçayı ve mantar gibi orman ürünlerinin üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini, bu konuda orman-köylü kooperatiflerine destek verilerek üretimin artırılabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.