Bağlanma korkusu nedir?

Bağlanma korkusu nedir?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan konu hakkında bilgiler verdi.

Kadın veya erkek her yaşa ait kişinin karşı karşıya kalabileceği, hayatındaki çabalarını engelleyen ya da devam eden ilişkilerini negatif biçimde etkileyen ve devam ettirmelerini zorlaştıran bir problemdir.

Bağlanma korkusu uzun ilişki ya da evlenme korkusu olarak da adlandırılır.

Bağlanma korkusunun en yüksek sebepleri; özgürlüğün kısıtlanması, bireysel alanlardan taviz vermek ve finansal yükün altına girmekten kaçınmak olabilmektedir.

Kişi sadece karşısındaki kişinin onun özgürlüğünü engelleyeceği için değil, karşısındaki kişiye yoğun bir hisle bağlanacağından ve ilerleyen günlerde bu sebepten dolayı kırılmaktan korktuğu içinde uzun süreli ilişkiden ve bağlanmaktan uzaklaşıyor olabilir. Bunun nedeni ise anne ve baba ile küçük yaşlarda yaşadığı bağlanmaların sağlıklı bir duygusal yakınlık oluşturacak bir zemine dayanmamış olması, yeterince ilgi görmemiş ya da ihmal edilmiş olması olabilir. Bunun yanında ailede anne babanın ayrılmış olması veya önceden yaşadığı ilişkinin kendisine hayal kırıklığı yaşatmış olması da bu korkuyu oluşturabilmektedir. Diğer bir sebebi de bireyin geçmişte yaşadığı yıpratıcı ve travma içerikli bir olay sebebiyle insanlara güvenmekte zorluk yaşaması ve tedirgin hissetmesidir.

Bağlanma korkusu; ayrılmaktan, kaybetmekten, mutsuzluktan, acı çekme veya terk edilme korkusundan da olabilir.

Hipnoterapi ile bireyin çocukluğunda ya da geçmişinde, bağlanma korkusuna sebep olan durumlar bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.