Başkent’in yıllık 226 milyon metreküp su ihtiyacını karşılayabilir

Başkent’in yıllık 226 milyon metreküp su ihtiyacını karşılayabilir

Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 2020 yılı başında devreye alınan "Ankara İçme suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi" uzmanlar...

Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 2020 yılı başında devreye alınan "Ankara İçme suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi" uzmanlar tarafından yerinde incelendi. Çamlıdere Barajı'nı besleyen 31,5 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun iletim tüneli olan Gerede Sistemi'nin tüm detaylarının masaya yatırıldığı toplantıya ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk de katıldı.

Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere 2020 yılından itibaren Çamlıdere Barajı'nı besleyen "Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi" tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Sistemin işleyişine ilişkin değerlendirme toplantısına ve teknik ekiplerce yerinde inceleme yapılan saha gezisine; ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Şadiye Yalçın, ASKİ Planlama Koordinasyon ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Muhammed Ercan, Baraj İşletme ve Makine İkmal Daire Başkanı İlker Arslan, DSİ İçme suyu Daire Başkanı Kemal Köseoğlu ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Nobuhiro Ikuro, Başkan Yardımcısı Jun Yamazakı ve uzmanlar katıldı.

Başkent'in yıllık 226 milyon metreküp su ihtiyacını karşılayabilir

Gerede Su Temin Sistemi'nin başladığı yer olan Işıklı Regülatörü, Gerede Tüneli ve Çamlıdere Barajı'nda incelemelerde bulunulurken, ASKİ Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Muhammed Ercan yaptığı sunumda Gerede Sistemi'nden yıllık 226 milyon metreküp su alınabileceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Gerede Sistemi, Ankara'nın kaliteli içme suyu temini açısından büyük önem taşıyor. Uzunluğu 31,5 kilometre ve 4,5 metre çapı olan Gerede Tüneli bünyesinde Türkiye'nin en uzun, dünyanın da sayılı su iletim tünelini bünyesinde barındırıyor. Projenin su kaynağı olan Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı Regülatörü'nden temin edilen su, Gerede Tüneli vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden, cazibeli olarak 1 milyar 220 milyon metreküp su kapasitene sahip Çamlıdere Barajımıza iletiliyor. Sistem sayesinde doğal suyun yüzde 94'ünün aktarılmasını planlıyoruz ve projeden bugüne kadar Ankara'ya 323 milyon metreküpün üzerinde su verdik."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.