Canonical etiket nedir? & Nasıl kullanılmalıdır?

Canonical etiket nedir? & Nasıl kullanılmalıdır?

Web siteleri kurulmaya başladığı andan itibaren sayfa sayısını arttırarak gelişmeye devam eder. Ancak gelişme devam ettikçe sayfa içeriklerinin tekrarlanması riski web hayatında "Duplicate Content" yani kopya içerik sorununa neden olabilir. Birkaç benzer sayfa içerisinde belirlenmiş olan anahtar kelime sıralamaları oluşmuşsa arama motoru robotları hangisi için trafik göndereceği konusunda karmaşaya neden olabilir. Bu nedenle canonical etiketi kullanılabilir.

SEO kapsamı içerisinde canonical URL'inin tanımı yapılacak olursa; arama motorlarının otomatik olarak görmesi istenen URL denilebilir. Başka bir deyişle canonical web sitenizi ziyaret eden kişilerin görmesini istediğiniz URL'dir. Yani canonical etiketi kullanıldığı zaman birden fazla kopyası olan sayfaların ana URL'i arama motoruna tanımlanır. Arama sonucunda ise ziyaretçileriniz o sayfaya yönlendirilebilir.

Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?

Canonical URL, tekrarlanan içerik problemini önlemek için kullanılan en hızlı yöntemler arasındadır. Birden fazla bağlantınızda benzer içerikler oluşursa bunlardan birini ana içerik olarak belirleyerek canonical URL kullanabilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu sayede kopya içerik konusunda arama motorundan ceza almayı önlemiş olursunuz. Üstelik canonical TAG ile göstereceğiniz içeriğin bulunduğu sayfanın da değerinin artmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer Wordpress altyapısı kullanıyorsanız canonical TAG kullanmanıza gerek olmayabilir. Çünkü Yoast eklentisi bu talebinizi otomatik olarak uygulayabilme özelliğine sahiptir. Eklenti indirme işlemini tamamladıktan sonra ana içerik olarak tespit ettiğiniz sayfa içerisinde canonical URL oluşturabilme şansına sahip olabilirsiniz. URL adresinde tek bir karakter farkı bile arama motorunda farklı sayfa olarak görüleceği için aşağıdaki durumlarda canonical kullanabilirsiniz.

  • Sayfaların değişik adlarla belirtilen çeşitlerine sahip olmak.
  • Web sayfalarının "www" olan ve "www" olmayan türlerine sahip olmak.
  • Aynı sayfada bulunan içeriye farklı etiket veya kategori aracılığı ile ulaşmak.
  • Benzer olan içerik türlerini hem küçük harf hem de büyük harf olarak sunmak.

Markanızı geliştirmek adına SEO hizmeti alabilmek için https://www.bigbang-digital.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.