Dil Bayramının 90. yılı kutlandı

Dil Bayramının 90. yılı kutlandı

Köşe yazarımız Şerif Kutludağ, Dostluk Grubu Derneği’nin düzenlediği etkinlikte “Dil Bayramı”nı anlattı.

İzmir’in seçkin AVMlerinden olan Mavi Bahçe’de Dostluk Grubu Derneği’nin Başkan Ahmet Eren Özen öncülüğünde düzenlediği etkinliğin konuşmacısı yazarımız Şerif Kutludağ idi. “Türkçe Burcuna Bayrak Dikenler” başlığı altında sunumunu yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Emekli Öğretim Görevlisi Şerif Kutludağ, gün dolayısıyla düzenlenen etkinlikte seçkin bir sanatçı grubuna hitap etti.

Kutludağ yaptığı konuşmada 26 Eylül’ün bayram oluş nedenini ve Türk Dil Kurumunun kuruluşunu anlatırken Türkçemizin binlerce yıllık tarihsel süreç içerisinde yaşadıklarından söz ederek Türkçemizin ses bayrağını taşıyan isimlerden de örnekler verdi. Konuşmasına 25 Eylül’de vefat eden Neşet Ertaş ile 24 Eylül’de vefat eden Zeki Müren’i anarak ve Türkçe açısından taşıdıkları değeri dile getirerek başlayan Şerif Kutludağ konuşmasına şöyle devam etti:

“12 Temmuz 1932’de kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti/TDK-Türk Dil Kurumu’nun yaptığı ilk ve önemli etkinlik, 26 Eylül 1932’de gerçekleştirilen, bizzat Atatürk’ün de hazır bulunduğu “Birinci Türk Dili Kurultayı”dır. Aynı yıl yine Atatürk’ün emir ve yönlendirmesiyle kurulan TTK-Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumunun kuruluş amacı Türk tarihi ve Türk dili ile ilgili bilimsel çalışmalar yaparak, “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözünde ifadesini bulan üniter bir devlet yapının oluşmasını sağlamaktır.

Türk tarihi sürecinde: Orhun Yazıtlarını yazdıran hakanlar Bilge Kağan, ve Kültigin ile vezir Tonyukuk, Yusuf Has Hacip, Kaşgarlı Mahmut, Dede Korkut, Ahmet Yesevî, Hacı Bektaş Veli, Karamanoğlu Mehmet Bey, Ali Şir Nevâî, Aşık Paşa, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Yahya Kemal Beyatlı, Ömer Seyfettin, Nazım Hikmet, Mehmet Âkif Ersoy, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Necip Fazıl, Âşık Mahsuni Şerif, Abdurrahim Karakoç vb Türkçenin ses bayrağını taşıyan ve Türkçe burcuna diken şahsiyetlerdir.

Bu duygularla Dil Bayramımızın 90. Yılını kutlarken başta Atatürk’ü ve Türk dilini çağlar ötesinden bugünlere taşıyıp gelen bütün sanat erbabını saygıyla ve rahmetle anıyoruz.”

serif-kutludag.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.