Diyar

Bu “Diyar" nereden çıktı diyebilirsiniz.

Onunla tanışmamızla başladı her şey...

Yanlış mı anladım diye bir daha sordum gence adını…

‘Diyar’ dedi.

“Neden Diyar?” soruma, “bilmiyorum” cevabını aldım.

Ben de şaka espri olsun diye, “Benim adım Diyar, geziyorum diyar, diyar” deyiverdim.

Güler yüzlü, efendi, candan kardeşimiz Diyar, esprime gülümseyerek karşılık verdi.

Diyar’ın sıcak yaklaşımı beni mutlu etti.

Belli ki o da mutluydu.

Bu ilk tanışma, ilk ayaküstü muhabbeti ile beraber, “nerelisin, ne iş yaparsın” daha iyi tanıma soruları peş peşe devam etti.

Diyar meraklı birine beziyordu.

Biraz kendimden bahsettim. Aydınlı olduğumu, geçmişte öğretmenlik yaptığımı belirterek, “şimdi vatandaş Ali’yim” diyerek şakayla karışık emekli olduğumu söyledim.

Sıra Diyar’a geldi.

18 yaşındaymış.

Lisede okurken harçlığını çıkarmak için fotoğrafçılık yapıyor, video çekiyormuş. Hafta sonrası ise cemiyet işlerinden kazandığı para ile okul masraflarını karşılıyormuş.

Çok Programlı Anafartalar Teknik Meslek Lisesinin muhasebe bölümünden mezun olmuş. Stajını da yapmış ama okulda öğrendiklerine yeni şeyler ekleyemeyince bırakmış muhasebe işini.

İşini iyi yapan ustaların yanında marangozluk da öğrenmiş. Bir de “Pek çok binanın marangozluk işlerini yaptım” demez mi?

“Hayret” dedim. “Bu yaşta bu beceri” diyerek kendisini hayranlıkla dinledim.

Kurban Bayramında çalışmasının sebebini sorduğumda, “Çalışmak insanlığa hizmettir” diyerek şu cümleleri kurdu:

“Dünyanın bir ucundan, değişik kıtalardan, değişik ülkelerden pek çok ulustan turistler geliyor ülkemize. Tatil yapıyorlar, eğleniyorlar. Ülkemize de döviz bırakıyorlar. Onlar kültürümüzü öğrenirken, biz ülkemizi tanıtıyoruz.”

Muş ilimizim Malazgirt ilçesinden Denizli’ye gelen 8 çocuklu bir ailenin evladı, kış aylarında marangozluk, yaz aylarında ise otelde fotoğrafçılık yaparak geçimini sağlayan Diyar, kaldığımız oteldeki Atatürk köşesinde yazılı Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü her gün bazen iki kez okuduğunu söyledi.

O söz şöyleydi:

“Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda karşı koyuşları yok eden olacaksın. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır. Kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.”

Bu sözün üstüne bir şeyler yazmaya elim varmıyor.

Diyar’ı yürekten kutluyorum.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
  • Abidin korucu / 10 Temmuz 2023 16:42

    Herkes bu diyardan geçmeli ki diyar olsun.Bu diyardan gecenin önce kendisine sonra vatanına faydası olur.Ya bu diyardan geçersin ya bu diyardan gidersin.Başkanım gençlere örnek olmuşsun çok teşekkür.Saygılar.

    Yanıtla (1) (0)
  • Mustafa Nevzat Şimşek / 10 Temmuz 2023 13:23

    Diyar'ın sözlerinin üstüne söylenecek söz kalmadı.
    Teşekkürler, harika insan Diyar!!! Yeni nesil muhteşem geliyor.
    Bu gavurlar bizi hep ezdiler...Bilmedilerki eğitimin en etkini ezmek mış.Ezen zalim olurken, ezilen ÂLİM olurmuş...Kimseler duymasın!!!!!
    Selamlar, sevgiler, sağlık ve afiyetler...

    Yanıtla (1) (0)
  • Şerif KUTLUDAĞ / 10 Temmuz 2023 10:12

    "DİYAR!.." ile anlam kazanan her insanın hayatına ve yaşama yolculuğuna ışık tutacak olan güzellikleri paylaştığınız için teşekkürler ediyoruz çok değerli ALİ AKSÜT ÜSTADIM... Kalemine, kelamına ve gönlüne sağlık. DİYAR kardeşimizi de kutluyoruz izlere hatırlattığı güzellikler için. Sonsuz selam ile

    Yanıtla (1) (0)
  • Faruk Alyaz / 10 Temmuz 2023 08:11

    Keşke; tüm gençlerimiz de, Diyar gibi olabilse.
    Selam ve sevgiler.

    Yanıtla (1) (0)
  • Diyar KÖROĞLU / 10 Temmuz 2023 05:29

    Bana göstermiş olduğunuz ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.Herşey için çok saolun sağlıcakla kalın.

    Yanıtla (0) (0)