Gözdeki Sorunların Belirlenmesinin Etkili Yolu Görme Testleri

Gözdeki Sorunların Belirlenmesinin Etkili Yolu Görme Testleri

Kadın, erkek, genç, yaşlı fark etmez insanların en iyi şekilde görebilmesi her zaman önemlidir. Gözlerde ortaya çıkmış sorunların belirlenmesi ya da düzenli şekilde kontrol yapılabilmesi adına göz testi son derece önemli olmaktadır. Yapılan göz testi için farklı cihazlardan ve aletlerden yararlanılır. Farklı testler ile yapılan değerlendirmeler sonucunda gözde var olan sorunların netleştirilmesi mümkün hale gelir.

Yapılacak göz testi not edilerek bilgisayar ortamında depolanır. Eğer ki aile geçmişinde görme ya da göz bozukluğu bulunuyorsa bu da arşive eklenir. Böylelikle ilerleyen zamanlarda meydana gelebilecek göz hastalıklarına karşı rutin tedavi ve takip önerilebilmektedir. Genel olarak görme bozukluğu ve göz hastalıkları için çeşitli testler günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.

Görme Keskinliği Testi

Genel olarak göz muayenesi sırasında ilk olarak yapılan göz testi, görme keskinliği testi olmaktadır. Her iki göz için de ayrı şekilde yapılan bu test sırasında bir göz değerlendirilirken diğer göz kapatılır. Belirli mesafeye göre ayarlanmış chart projektörü için harflerin yanı sıra çocuklar için şekiller, okuma yazma bilmeyenler içinse farklı boyutlarda E harfi vardır. Test sırasında okuma sırasında göre hastanın görme düzeyi belirlenir. Görme seviyesi düşük olan kişiler içinse pinhole kullanılır. Ortasında küçük bir delik olan bu aparat ile görme seviyesinin artıp azaldığı kontrol edilebilir.

Görme Alanı Testi

Kişinin görme alanının sınırlarının ölçülmesi adına uygulanan bu göz testi, glokom ya da daha bilinen ismi ile göz tansiyonu tespiti için kullanılır. Bilgisayarsız test sırasında 1 metrelik mesafeden kişi tek gözünü eliyle kapatarak sabit şekilde karşıya bakması istenir. Bu sırada uzman kişiye farklı yönlerde hareketli cisim ya da ışık göstermeye başlar. Kişi de bunları gördüğü ve kaybolduğu zamanları belirtir. Bilgisayarlı olan testte de yine aynı işlem bilgisayar kullanılarak yapılır. Bu sefer kişi bilgisayar ekranına bakar. Işıkları gördüğü zaman butona basması istenir. Özellikle de ailesinde glokom öyküsü olan kişilerin 40 yaş sonrasında her sene 1 kere rutin olarak bu testi yaptırmaları son derece önemlidir.

Renk Körlüğü Testi

Doğumsal ve genetik geçişli bir hastalık olan renk körlüğünde, renklerin görülmesini ve ayırt edilmesini sağlayan hücrelerde ortaya çıkan sorun; renk algılama mekanizmasını bozmaktadır. Renk körlüğü için farklı göz testi seçenekleri bulunsa da bunlar arasından en fazla kullanılanı Ishihara testidir. Testin uygulanması sırasında kişinin karşısına farklı renklerde şekil ve harflerin üzerinde yer aldığı kartlar okutulur. Eğer ki kişi bunları okuma mesafesinde ve optimal aydınlatma altında okuyamıyorsa renk körlüğü tespit edilir.

Duochrome Testi

Kırmızı ve yeşil rengin içerisindeki harflerin keskinliği ile netliği belirlenmesi adına yapılan göz testi, renk ayırmadan ziyade hangi rengin içerisindeki harfin çok daha keskin ve koyu göründüğünün tespit edilmesini sağlar. Bu test ile kesin olarak sonuçların elde edilmesi mümkün olmaz.

Amsler Grid Testi

Retina problemlerinin testi için kullanılan bu göz testi, halk arasında sarı nokta olarak isimlendirilen hastalık için tarama ve tanı amacı ile kullanılmaktadır. Özellikle de ailesinde sarı nokta hastalığı bulunanlar ve 40 yaş üstü için bu test önerilir. Kişi, bu test için eğer ki yakın gözlüğünü normalde takıyorsa test sırasında da takmalıdır. Bu test sırasında kişiye karelerden oluşan bir karton verilir. Karelerin ortasında ise belirgin bir nokta bulunur. Tek göz kapatılarak karelerin ortasında çizgiler incelenir. Çizgilerde eğrilik, yamulma ya da kırılma görülüyorsa detaylı muayene yapılması gerekir.

Görme konusunda yaşanan sorunların kısa sürede ve etkili şekilde giderilmesini isteyen herkes, https://www.berkantbozdag.com/ üzerinden alacakları randevu ile göz testine girerek yaşadıkları sorunların giderilmesi adına etkili bir adım atabilirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.