Hangi cesaretle ve sorumsuzlukla?

Son yıllarda çıkan imar ile ilgili en önemli yasalardan biri kentsel dönüşüm yasasıdır. Bu yasa İzmit Adapazarı depreminde büyük can ve mal kaybından çıkarılan derslerin gölgesinde hazırlanmış bir yasadır. Bu depremin acıları hala toplumumuzun hafızasından silinmemiştir. Bu yönüyle günün şartlarına uygun oldukça ileri bir yasadır.

Son günlerde çıkan imar affı yasası, devlet millet barışına hizmet etmekle beraber, kentsel dönüşüm amacına uygun düşmemektedir. Çünkü ruhsatsız, depreme dayanıksız, imar anlayışına uymayan yapılar bir bedel karşılığında imara uygun hale getirilmektedir.  Bu husus tartışılabilir bir durumdur. Sorumluluklar ruhsat sahibine ait olmakla beraber, resmi kurum ve kuruluşların denetimlerinin dışında kalmaması hukuka daha uygundur.

Şehrimizde son günlerde,1990’lı yıllarda yapılmış olan, iki bina depreme dayanıksızlık gerekçesi ile yıkıldı. Bu binalardan biri Hükümet Bulvarındaki Yapı ve Kredi Bankası binası diğeri ise, Torlak mevkiindeki PTT bölge binasıdır.1990’lı yıllarda yapılan bu binaların yerine yenileri yapılıyor. Aydınımıza hayırlı, uğurlu olsun.

Aydın rahmetli Başbakan Adnan Menderes’in çok sevdiği ve kendisinin de çok sevildiği nadide şehirlerimizden birisidir. Rahmetli Menderes 1950-1960’lı yıllarda himmetleri ile şehrimize iki spor tesisi yaptırmıştır. Bunlardan biri Pınarbaşı’ndaki olimpik yüzme havuzu, diğeri Doğu Gazi Bulvarındaki Atatürk Kapalı Spor Salonu’dur.

Kapalı spor salonu inşaatı 1958’de başlamış inşaat devam ederken 27 Mayıs 1960 darbesi olduğundan, 3 sene inşaata ara verilmiştir. O yıllarda ben çocuktum. Evimiz Aydın Lisesi’nin yanındaki bahçeli evlerdeydi. Ben de Aydın Lisesi orta kısmında okuyordum. Kapalı spor salonunun yapılışı çocukluğumun hatırladığım en sevinçli hatıralarındandır. 27 Mayıs darbesi olduğunda bu yapının inşaatı durdu. Üst örtü kalıbı çakılmış, demirler döşenmişti. Tam iki yıl bu vaziyette bekledi. Demirler küflendiği için çatıda kahverengi bir görüntü oldu. Daha sonra 1961 yılında kalan inşaat tekrar başladı. Yarım kalan çatı dökme betonla tamamlandı.

Sene 2018... 

1961’de, o günün inşaat anlayışı ile yapılan bu bina 57 yıldır hizmet veriyor. Sportif karşılaşmalar yapılıyor. Dernek ve parti toplantıları için, çeşitli etkinliklerde kullanılıyor.1000 -1500 kişilik bu kapalı spor salonunu, yorgun ve bitkindir. Emekli olma zamanı gelmiş ve geçmiştir. 1990 yılında yapılan binalar, deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için yenilenirken, 57 yıllık 27 Mayıs darbesi mağduru bu kapalı spor salonu hala nasıl hangi cesaretle ve sorumsuzlukla hizmette tutulur, anlamak mümkün değildir.

Durumu kamuoyu ile sorumluların takdirine ve bilgisine sunarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum