İYİ Partili Sezgin ADÜ’de yaşananları Bakan Özer’e sordu

İYİ Partili Sezgin ADÜ’de yaşananları Bakan Özer’e sordu

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) Prof. Dr. Cavit Bircan'ın Rektör olarak görev yaptığı dönemde üniversitedeki dekan ve öğretim üyelerini “Aşırı Sol, Alevi, İslam ve AK Parti karşıtı, içki âlemlerinin vazgeçilmezi” gibi ifadelerle fişlediği iddiaları ile akademik bir kuruma yakışmayan nitelikte yaşanan olayları sordu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) uzun süredir akademik bir kuruma yakışmayan nitelikte olaylar yaşandığına dair kamuoyuna bilgi ve şikâyetler yansıdığını belirten İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin şunları kaydetti:

“Prof. Dr. Cavit Bircan'ın Rektör olarak görev yaptığı 2014-2019 döneminde, üniversitedeki dekan ve öğretim üyelerini “Aşırı Sol, Alevi, İslam ve AK Parti karşıtı, içki âlemlerinin vazgeçilmezi” gibi ifadelerle fişlediği iddiaları gündeme gelmiş, bu iddialar mahkeme dosyalarına da girmiştir.

Üniversite Hastanesi yemekhanesi için geçen yıl gerçekleştirilen ve açık olması gereken ihaleler, Kamu İhale Kanunu’na göre yalnızca savaş, salgın hastalık, acil ve özellikli işler için kullanılması gereken 21-b yöntemiyle yapılmıştır. Davet usulü ihalelere hep aynı firmalar çağrılarak usulsüzlük yapıldığı, dört ihalede de aynı firmanın ihaleyi almasına yönelik manipülasyon olduğu iddiaları gündeme gelmiştir. Sıkça basında yer verilen bu bilgilerin, üniversitedeki yönetim anlayışıyla bağlantılı olduğuna dair bir kanaat yerleşmiştir.

Bir akademik kırım açısından hırpalayıcı haberler yaygınlaşmaktadır. Hastanede 30’a yakın profesörün istifa talebinde bulunduğu, ayrıca hekim ve diğer sağlık çalışanlarından da çok sayıda istifa talebinin olduğu uzun süredir gündeme gelmektedir. 2022 yılının Mayıs ayında, geçmişte istifa eden iki organ nakli uzmanının yaptığı ameliyatların karşısındaki isimlerinin hastane tarafından silindiği, yerine hastanedeki başka bir doktorun isminin yazıldığı ortaya çıkmıştır. Değiştirilen ameliyat notlarıyla Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat ve organ nakli izni alınmaya çalışıldığı basına yansımıştır.

Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı yerleştirme sonuçlarında organize bir şekilde usulsüzlük yapıldığı yargıya taşınmıştır. Sınavda 1. aşamayı kazanamamış ve listelerde yer almamış en az 15 öğrencinin okula kaydının yapıldığı iddia edilmiştir.

Araştırma Görevlisi olmak için başvuran bir şehit kızının, “İzmir'de yalnız yaşıyor” denilerek hakarete maruz kaldığı iddiasıyla ADÜ öğretim üyeleri okul yönetimine tepki göstermiş, konu yargıya taşınmıştır.

Akademik kadrolarda adrese teslim ilanlarla adam kayırmacılık yapıldığına yönelik güçlü deliller mevcuttur. İktidar partisinin il başkanının kardeşi için özel kadro açıldığı, bir dekanın kendi bölümünde eşine kadro vermek için özel ilan hazırladığı gündeme gelmiştir.

ADÜ Hastanesi’nin Diyabetik Yara Bakım Ünitesi’nde kullanılan, tek kullanımlık ve bin lira değerindeki ultrasonik cerrahi probu cihazının sterilize edilerek, 500 defa hastaneye satıldığına ilişkin haberler basında yer almıştır.

Hastanenin pek çok biriminde hizmetlerin çok yavaş yürüdüğü, çok sayıda birimin kapandığı bir vakıadır. Personel yetersizliği nedeniyle organ nakli ve tüp bebek tedavisinin gerçekleştirilemediği, onkoloji servisinde devamlı çalışan tek doktor olduğu için yeterli hizmetin verilemediği, hastanenin hematoloji, ortopedi ve endokrinoloji servislerinde poliklinik hizmeti verecek uzman doktor ihtiyacı olduğu, MR çektirmek isteyenlere 6 ay sonrasına gün verildiği gibi pek çok şikâyet dile getirilmektedir.

Zaman zaman yerel ve ulusal basında yer alan bu olayların üniversite yönetiminin yaklaşımından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.”

Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, yanıtlaması için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e 3 soru yöneltti.

1) ADÜ hakkında gündeme gelen bu vahim iddialarla ilgili bugüne kadar herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

2) İddialardan asılsız olanları varsa, bunlarla ilgili herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır?

3) Bir akademik kurumda böylesine önemli, vahim ve suçlayıcı iddialar gündeme geliyorken, ilgili yönetim makamlarından iddialara ilişkin açıklama talep edilmiş midir?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.