İYİ Partili Sezgin’den Bakan Kurum’a: Aydın depreme hazır mı?

İYİ Partili Sezgin’den Bakan Kurum’a: Aydın depreme hazır mı?

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde, uzmanlar tarafından Aydın’da yıkıcı bir deprem olasılığı uyarısı yapıldığını hatırlatarak, “Aydın Deprem Master Planı üzerinde gereken ciddiyetle çalışılmakta mıdır?” ifadelerini kullandı.

2012 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, Aydın’ın doğrudan aktif fay zonları üzerinde bulunduğunu belirten Sezgin, Aydın’da deprem nedeniyle oluşabilecek riskleri bertaraf etmeye yönelik ne gibi yapısal tedbirler alındığının açıklanmasını talep etti.

“Aydın’da JES sayısıyla deprem sayısı paralel artıyor”

İYİ Partili Sezgin, Aydın’da son 40 yıl içerisinde, bir önceki 40 yıllık döneme kıyasla yüzde 34 oranında daha fazla deprem meydana geldiğini vurgulayarak, dünyadaki araştırmalara göre JES’lerin deprem riskini artırdığını belirtti. Sezgin, Bakan Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

1) Aydın Deprem Master Planı hazırlıkları ne aşamadadır? Plan üzerinde gereken ciddiyetle çalışılmakta mıdır?
2) Aydın’da deprem nedeniyle oluşabilecek riskleri bertaraf etmeye yönelik ne gibi yapısal tedbirler alınmaktadır? Yerleşim yerlerini daha güvenli konumlara taşıma ve kentsel dönüşüm gibi yöntemlerden hangilerinin hayata geçirilmesi gündemdedir?
3) Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde fay hatları ve zonları üzerine yapı yapılması yasaklanmıştır. Aktif fay zonları üzerindeki yapılaşmanın, birçok ülkede olduğu gibi yasaklanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
4) 3194 sayılı İmar Kanunu’nda düzenleme yapılarak, kamu tüzel kişiliğini haiz meslek örgütlerinin, yapı üretim ve denetim süreçlerine entegre edilmesi ve üretilen “etüt ve projelerin” mesleki denetimine katkı sağlanması düşünülmekte midir?
5) Bakanlığınız, Aydın’da JES’lerin sayısının artışıyla paralel olarak deprem sayısında yaşanan artışın nedenini nasıl açıklamaktadır? Bu artışın olası sonuçları üzerine bir çalışma yapılmış mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum