İzmir Gurme Kent Oluyor

İzmir Gurme Kent Oluyor

“Dünya Gurme Kentler Ağı-DELICE” için İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolüy...

“Dünya Gurme Kentler Ağı-DELICE” için İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolüyle, kent mutfağının standartlarının belirlenmesi, kentteki restoran ve lokantaların bu çalışmaya dahil edilmesi ve akademik çalışmalarla yönlendirilmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun imzasıyla İzmir’in de dahil olduğu “Dünya Gurme Kentler Ağı - DELICE” için kentteki dört kurum bir araya geldi. İzmir mutfağının standartlarının belirlenmesi ve dünyaya tanıtılması amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen tarafından imzalanan protokolle, İzmir ve Ege mutfağını dünya arenasına taşıyacak çalışmalar yeni bir boyuta taşınıyor. İzmir’in dünyanın farklı coğrafyalarından 22 kentin yer aldığı “Gurme Kentler Ağı - DELICE” üyeliği kapsamında yürütülecek kurumsal işbirliği ile kent mutfağının standartlarının belirlenmesi, kentteki restoran ve lokantaların bu çalışmaya dahil edilmesi ve akademik çalışmalarla yönlendirilmesi hedefleniyor.

YEREL YÖNETİM, ÜNİVERSİTE VE İŞ DÜNYASI İŞBİRLİĞİ

Hazırlanan protokolün imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in “Gurme Kentler Ağı” kapsamındaki konumunu geliştirmek istediklerini belirterek şunları kaydetti:

“Bunun için partner kuruluşlarla birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu protokolle üyeliğimizin geliştirilmesi, dolayısıyla İzmir mutfağının tanıtılması, yemeklerimizin İzmir’e gelecek yerli ve yabancı konuklara her bakımdan kontrollü, standartları yüksek bir şekilde sunulması için bir çalışma yapıyoruz. Buradan bir yürütme komitesi çıkacak. Standartları belirleyeceğiz. Üniversitelerimizin bilimsel desteğiyle, mutfaktaki esnaf ve sanatkar temsilcileriyle ayakları yere basan bir çalışma ortaya çıkaracağız.”

“İZMİR MUTFAĞINDAN HERKES ÖVGÜYLE SÖZ EDER”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise bu önemli girişim nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür borçlu olduklarını belirterek, “İzmir mutfağından herkes övgüyle söz eder ama bugüne kadar bir standart getiremedik. Bu çalışmalar buna öncülük yapacaktır. Ege mutfağı dünya arenasına çıkabilecek güzelliktedir” diye konuştu.

“SORUMLULUĞUMUZ ARTTI”

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu da, İzmir mutfağının dünya mutfakları arasındaki yerini almasını sağlayacak çalışmalarla birlikte, bu alanda etkin esnaf ve sanatkar sayısının da artması için çaba harcayacaklarını söyledi. Yemek kültürünün, yaşam kalitesi ile birlikte sağlık ve refahın bir ölçütü olduğunu belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gurme Kentler Ağı’na dahil olmasıyla, bizim de bu işin eğitim ayağındaki sorumluluğumuz biraz daha arttı. Ekonomi Üniversitesi olarak bu alandaki kültürel mirasa sahip çıkılması, yemeklerimizin çağdaş bir sunumla tescil edilmesi için çalışacağız” dedi.

4 KITADAN 23 KENT

İzmir, 2007 yılında Fransa’nın Lyon kenti tarafından kurulan ve 4 kıtadan sadece 23 kentin yer aldığı Dünya Gurme Kentler Ağı-DELICE’e geçtiğimiz Ocak ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, üyelik belgesini imzalamasıyla dahil oldu. Usta şefler ve kentler arasında gastronomi konusunda bir iletişim ve değişim platformu sunan DELICE’nin faaliyetleri; kentsel pazarlama, eğitim ve aktarım, yerel ürünler, sağlık ve beslenme, şeflerin ustalaşması temalarında yoğunlaşıyor. İzmir’in Dünya Gurme Kentler Ağı’na dahil olmasının, kentteki turizm hareketliliğine olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

İzmir ile birlikte üye sayısı 23’e yükselen gurme kentler ağı DELICE’ye üye kentler şöyle: Aarhus (Danimarka), Barselona (İspanya), Birmingham (İngiltere), Bordeaux (Fransa), Brüksel (Belçika), Cape Winelands (Güney Afrika), Göteborg (İsveç), Helsinki (Finlandiya), İzmir (Türkiye), Lozan (İsviçre), Leipzig (Almanya), Lizbon (Portekiz), Lyon (Fransa), Madrid (İspanya), Montreal (Kanada), Osaka (Japonya), Puebla (Meksika), Rabat (Fas), Riga (Letonya), Saint Louis (ABD), Stavanger (Norveç), Şikago (ABD), Torino (İtalya).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.