Kenan Yavuz: Socar, Türkiyenin İkinci En Büyük Sanayi Şirketi Olacak

Kenan Yavuz: "Socar, Türkiye'nin İkinci En Büyük Sanayi Şirketi Olacak"

Azerbaycan ile Türkiye’nin Petkim Yarımadası’ndaki işbirliği, Petkim’i Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın önde gelen üretim merkezlerinden biri haline getirecek.

- Azerbaycan ile Türkiye’nin Petkim Yarımadası’ndaki işbirliği, Petkim’i Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın önde gelen üretim merkezlerinden biri haline getirecek.

SOCAR Türkiye’nin Başkanı Kenan Yavuz, 2023 yılına kadar daha büyük projelerin gerçekleşeceğini belirterek şöyle konuştu: "5 yıl için SOCAR Türkiye'nin ikinci en büyük sanayi şirketi olacak. Şu an limanın inşaatı ile ilgili anlaşmalar sona erdi. 300 milyon dolarlık yatırım 3 ay önce başladı. Önümüzdeki 20 ay boyunca liman tamamlanacak. APM firması ile birlikte bu yatırımı hayata geçireceğiz.”

Yavuz, şu anda Türkiye Cumhuriyeti ekonomi tarihinin en büyük dış yatırımcısının SOCAR olduğunu anlatarak şunları söyledi: "20 milyar dolara yakın bir yatırım projeksiyonu SOCAR Türkiye'de yürütmektedir."

Yavuz ayrıca, üretecekleri ürünlerin Türkiye ekonomisinin şu an dışarıdan ithal ettiği ürünlerden oluştuğunu belirterek "Dolayısıyla Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Son derece fizibıl, geri dönüşü hızlı olan ekonomik projeler" ifadelerini kullandı.

"ÖZELLEŞTİRME SONRASINDA HIZLI KARAR ALAN BİR YAPIYA KAVUŞTUK"

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korur ise, "Petkim özelleştirme sonrasında, yani SOCAR yatırımı sonrasında bir özel şirket konumuna geçti. Tabi ki özel şirket konumuna geçtikten sonra daha dinamik, daha hızlı karar alan bir noktaya geldi. Bunun sonuçlarını yarımadada devam eden yatırımlarda görüyoruz" dedi.

Korur, SOCAR öncesine baktığımızda, Petkim'in yaklaşık 19 yıl özelleştirme sürecinde kalmış bir şirket olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu süre çok önemli. Bu 19 yıl içerisinde Petkim yapması gereken yatırımları maalesef yapamamış. Fakat SOCAR'ın çoğunluk hissesini almasından sonra yeni yaklaşımlar, yeni yönetim yaklaşımları şirkete bir dinamizm getirmiş ve bu yarım ada altyapı daha mükemmel projelerle geliştirilme yoluna gitmiş."

"STAR RAFİNERİSİ 2017'NİN İKİNCİ YARISINDA DEVREYE GİRECEK"

Korur, konuşmasında "Ege Bölgesinin İzmir limanından sonra, Alsancak limanının yaklaşık iki katı kapasiteye sahip olan Petkim limanı Ege bölgesinin gelişmesine, koyteyner trafiğinin büyümesine son derece önemli katkı yapacak bir liman olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Korur ayrıca, Petkim'in petro kimya tesislerinin yanında geliştirilen vizyon çerçevesinde Star rafinerisi projesi biliyorsunuz, son derece önemli bir yatırım. Toplam alt yapı yatırımlarının yaklaşık yüzde 42'si tamamlandı. Proje uluslararası bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor ve 2017'nin ikinci yarısında 10 milyon ton kapasitesiyle Petkim için de son derece önemli bir yatırım olan Star rafinerisi devreye girecek. Petkim'in hammadde güvenliği açısından da rafinerinin ayrıca önemli olduğunu ifade etmek isterim"

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.