Kimler vinç makinesi sürebilir?

Kimler vinç makinesi sürebilir?

Vinçler, sanayi ve inşaat sahalarında, limanlarda vb. ağır arazi koşullarında oldukça ağır nesne ve malzemeleri taşımak için kullanılmaktadır. Taşıma, yerleştirme, yer değiştirme için kullanılan vinçlerin özel sürücülerine de vinç operatörü denmektedir.

Vinç kullanmak, normal otomobil kullanımından biraz daha zorlu olabilir. Vinçlerin kullanılması gereken iş sahaları dar ve zorlayıcı olabilir. Hava ve zemin şartlarının zorlayıcılığı bir vinç operatörünün çok dikkatli olmasını gerektirebilir. Vinç kullanabilmek için ise vinç operatörü belgesine sahip olmak gereklidir.

Vinç operatörü olmak ve vinç kullanabilmek için gereken şartlara baktığımızda aşağıdaki gibi bir sıralama yapabiliriz

  • 18 yaşını tamamlamış olmak şarttır.
  • Herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekir, sağlık problemleri olan kişiler bu ağır makinelerin kullanımı için uygun değildir.
  • Adli sicil kaydının bulunmaması gerekir.
  • Mezuniyet durumu en az ilkokul olmalıdır.

Yukarıdaki şartları sağlayan kişiler vinç kullanabilir ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren kurumlarda, usta öğreticiler tarafından verilen Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük Kursu’nu tamamlayabilir. Bu kurs neticesinde Vinç Operatörü belgesi alabilirler.

Vinç operatörü olmak için belli şartları sağlamak gerekir. Ayrıca gerekli belgeye sahip olmayan kişilerin bu makineleri kullanmasının yasak olduğu da bilinmelidir. Vinç operatörü belgesi alabilmek için gidilen kurslarda verilen eğitimler, makine kullanımı ve bakımı için yeterli olacaktır.

Bu eğitimlerde, iş güvenliği ve işçi sağlığı derslerinin yanı sıra yük kaldırma cetveli kullanımı ile kalite sistemleri ve işletme kurallar gibi gerekli bilgilerde verilmektedir. Bu belgeyi alan kişiler artık vinç kullanmaya uygun kişilerdir.

Vinçler bugün hayatın her alanında ihtiyaç duyulan iş makineleri haline gelmiştir ancak gerekli eğitimleri almamış, operatörlük belgesine sahip olmayan kişilerin bu araçları kullanması oldukça sakıncalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.