Mide kanaması geçiren hastaya bunları yaptırmayın

Mide kanaması geçiren hastaya bunları yaptırmayın

Mide kanamasının çocuk yetişkin fark etmeksizin her yaşta görülebildiğini belirten Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade, gelişen teknolojiyle ölüm oranını azaltsa da hastalığın hala tehlikeli olduğunu söylüyor.

Yanlış beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, bilinçsiz ilaç kullanımı ve stresin mide kanaması oranlarında artışa neden olduğunu belirten Dr. Ferit Şeyhzade’ye sorduk:

Mide kanaması nedir, neden olur?

Mide kanaması iç kanamalar grubuna girer, midedeki rahatsızlıklardan ötürü olur. En sık görülme sebebi ülser ve gastrittir. Mide ülserinde mukoza tahriş olur, mide damarının delinmesi sonucunda kanama yaşanır, gastritte ise delinme olmaz ancak midede biriken yaralardan kanama olabilir. Bazen basit bir ilacın kullanılması bile kanama yaratabilir.

Belirtileri nelerdir?

Hasta kusar ve ağzından kan gelir. Rengi genelde koyu olur ve kahve telvesine benzer. Bazı durumlarda kanlı ve koyu renkli dışkı da görülebilir. Baş dönmesi, halsizlik, bayılma, susuzluk hissi, ağızda kuruma, tansiyon düşüklüğü ve daha ileri durumlarda hayati bir tehlike olan şok durumları da belirtiler arasındadır.

Mide kanamasına ilk müdahale ne olmalı?

Mide kanaması geçiren hastaya kesinlikle ağızdan bir şey verilmemelidir. Su ya da bir yiyecek verilerek hasta kusturulmaya çalışılmamalıdır. Hayati bulgular kontrol edilmeli, kusulan kanın geri yutulması engellenmeli ve acilen ilk yardım ekibi çağırılmalıdır.

Mide kanamasının tedavisi nasıldır?

Hastaneye ulaştırılan hastaya doktor müdahalesinin ardından gerekli durumlarda serum ve kan nakli yapılır. Bu hastadan hastaya ve rahatsızlığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Sonrasında yine genellikle olarak, endoskopi yapılır ve damar yoluyla ilaç verilir. Endoskopik işlemin yapılmasının sebebi ise kanama sebebini bulmak ve ona göre müdahale etmektir. Nadir durumlarda endoskopik işlemin yanı sıra durum daha kötü ise cerrahi müdahale de yapılabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.