Rus Telekom Şirketi Alfa’dan Turkcell’e Rekor Teklif

Rus Telekom Şirketi Alfa’dan Turkcell’e Rekor Teklif

Rusya’nın telekom şirketi Alfa, Turkcell’e yüzde 13,8 hissenin satın alınması karşılığında 2.8 milyar dolar teklifte bulundu.

Rusya’nın telekom şirketi Alfa, Turkcell’e yüzde 13,8 hissenin satın alınması karşılığında 2.8 milyar dolar teklifte bulundu. Hisselerin satılması durumunda Rus milyarder Mihail Fridman’in şirketine Türkiye’nin önde gelen operatörü üzerinde tam kontrol verecek.

Rus Alfa Telekom’u şirketinin Turkcell’in yüzde 13,8 hissesi için 2.8 milyar dolarlık teklifte bulunduğu bildirildi. Ancak yüzde 94’lük bir kar payına sahip teklifin, Ruslar ile Turkcell’in kurucularından biri arasında uzun yıllardır süren kontrol mücadelesinin ardından, Ankara’nın piyasada lider konumda olan şirketin yabancı ellere düşmesine karşı duruşundan dolayı, Türk denetleyicilerin sıkı bir direnişiyle karşı karşıya kalabileceği düşünülüyor.

Alfa, ortağı Turkcell’in kurucusu Mehmet Emin Karamehmet’le yaklaşık 10 yıldır operatörün kontrolü konusunda anlaşmazlık halindeydi. Bu anlaşmazlık zaman zaman kar paylarının ödenmesine de engel olmuştu.

Geçtiğimiz yıl uluslararası bir arabulucu Alfa’nın, elinde bulundurduğu hisseleri Karamehmet’in şirketine 1.6 milyar dolar karşılığında satmasına hüküm vermişti. Karamehmet’in Çukurova Holding’i yaşanan nakit sıkıntısından dolayı Ziraat Bankası’ndan borç alarak alımı finanse etmişti. Alfa ise, halen Ziraat Bankası tarafından ipotekli olan hisse senetlerinin satın alınması için yeni bir teklifte bulundu. Dolaylı olarak Turkcell’in yüzde 13,22’sine sahip olan Alfa’nın, Ziraat’ten alacağı ekstra 13,76 pay Turkcell üzerinde kontrol sahibi olmasına yetiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan analistler, Alfa’nın teklifinin, büyük bir ihtimalle Türk yetkililer tarafından engelleneceğini dile getirdi.

ALFA BASKI UYGULUYOR

Analistler, Alfa’nın Çukurova’ya baskı uyguladığını kaydederek, “Alfa, Türk yetkililerin Çukurova’nın hisselerinin kendileri tarafından alınmasına asla izin vermeyeceğinden haberdar. Ve bu nedenle Çukurova’yı, Alfa’nın hisselerini satın almaya mecbur etmeye çalışıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

Alfa Telekom tarafından yapılan açıklamada, Turkcell’in yüzde 94’lük bir hisseyi temsil eden 51 adet B grubu yönetim hissesini almak için hisse başına 54.9 milyon dolar teklif ettiği kaydedildi.

Anlaşma ile ilgili değerlendirmede bulunan bir kaynak, hem Çukurova hem de Ziraat Bankası’nın, Rusların denklemden çıkartılması için Alfa’nın hisselerini satın almayı düşünüyor olabileceğini dile getirdi. Bir yetkili ise, “Ziraat Bankası özel sermaye yatırımcısı gibi davranabilir ve Turkcell’in Alfa hisselerini satın almayı tercih edebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.