Saç Kepeği Nedir ve Neden Oluşur? İşte saç kepeğiyle ilgili bilmeniz gerekenler

Saç Kepeği Nedir ve Neden Oluşur? İşte saç kepeğiyle ilgili bilmeniz gerekenler

Saç kepeği hemen herkesin saçlarında oluşan ancak çok yoğun bir şekilde meydana geldiğinde çok can sıkıcı bir hal alabilen bir durumdur.

Saçımızda meydana gelen beyaz beyaz pul şeklindeki bu ufak toz benzeri şeyler zaman zaman oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Özellikle kadınların şikayetçi oldukları bu durum, uzun saçlarda daha sık meydana gelmektedir. Uzun saçlı kadınların kepekten kurtulmak için kısa vadeli çözümleri kısa saç modelleri tercih etmeleri olabilir. Uzun vadedeyse tabii ki bu kalıcı bir çözüm olmayacaktır.

Peki, bu saç kepekleri neden olmaktadır? Önlemek için sadece özel şampuanlar kullanmak yeterli midir? Dilerseniz daha detaylı bir bakış atalım.

Saç Kepeği Neden Oluşur?

Saçta kepek olmasının nedeni saç derisi ile ilgilidir. Saç derisinin en üst tabakası sürekli soyulmaktadır. Soyulmasının nedeniyse bu derinin kendini sürekli yenilemesidir. Elbette ki insanların saçlarını az veya çok kaşımaları da bu derinin tahrip olmasını sağlayan bir diğer etkendir.

Bu noktada saç kepeğinin rahatsız edici seviyede olmasının sebebiyse onun büyüklüğü ve küçüklüğü ile ilgilidir. Saçkepeği çok büyük olan kişiler, bu sorundan muzdariptirler. Nitekim herkeste saç kepeği oluşmaktadır. Ancak saçlarında küçük parçalı kepek olan kişiler bu kepeği fark dahi etmemektedir.

Saç Kepeği Neden Büyür?

Saçta büyük kepek parçalarının oluşmasının en önemli nedenleri şunlar olarak belirtilebilir:

Saç Rahatsızlıkları

Saçında hastalık olan kişiler için kepek belki de bu hastalıktan dolayı oluşmaktadır. Kepek oluşumunu çoğaltan en önemli hastalık ise seboreik dermatit adı verilen rahatsızlıktır. Bu deri hastalığı kulak arkası, kaş ve burunla birlikte saç derisini de etkileyen bir rahatsızlıktır.

Saçı düzenli olarak taramamak

Kepeğin saçın dökülen üst derisi olduğunu belirtmiştik. Bu deri, eğer saç düzenli bir şekilde taranırsa tarakla birlikte dökülür. Ancak saç belli aralıklarla taranmazsa bu deri de temizlenmez ve saçta lekelenmelere sebep olur.

Banyo esnasında saçın yeterli düzeyde yıkanmaması ve şampuanlanmaması

Banyo yaparken saç eğer yeterli düzeyde yıkanmaz ve şampuanlanmazsa tam olarak temizlenmez. Ayrıca uzun süre yıkanmayan saçlar da temizlenemediği için burada biriken saç derileri yağlanma ve kepeklenmeye sebep olur.

Beslenme

Saç derisinin dökülmesi neticesinde meydana gelen kepek, yeterli B vitamini ve çinko alınmadığında çoğalabilmektedir. Dolayısıyla özellikle B vitamini ve çinkoyu yeterli ölçüde tüketmeyenlerin saçlarında daha çok kepeklenme baş gösterebilir.

Kepeğin çözümü nedir?

Kepek sorunuyla sıkıntı yaşayanların bu soruna çözüm olarak yapabilecekleri çok farklı yöntemler vardır. Öncelikle yukarıda belirttiğimiz kepeğe neden olan faktörlere bir göz atmak ve kepek sorununun neden meydana geldiğini tespit etmek sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır.

Kepeğin neden oluştuğu tespit edildikten sonra elbette yapılması gereken en net çözüm bir dermatoloğa danışmak olmalıdır. Ancak yine de aşağıda belirttiğimiz küçük önerileri deneyerek de kepek sorununu azaltabilirsiniz.

Şampuan seçimi

Saçınızdaki kepeğin azalması için doğru şampuan kullanımı çok önemlidir. Sadece içeriği kepeği engelleyici şampuan kullanmanız dahi kepek sorununuzu çözmenize yardım edecektir. Bu noktada saç derisindeki sebum dengesini sağlayan, yoğun mikro soyucu etkiye sahip şampuanları tercih etmenizde fayda bulunmaktadır. Ayrıca içeriğinde selenyum olan şampuanlar da kepek sorununu çözme noktasında faydalıdır.

Bu noktada kepek sorunu olanların asla paraben içeren şampuanlar kullanmaması gerekmektedir.

Bakım Yağı Kullanmak

Saça çiçek yağları içeren bir bakım yağı masaj yapmak da kepeği engelleyici etki meydana getirecektir.

Saç Şekillendirici Ürünleri Azaltmak

Özellikle jöle, sprey, wax gibi saç şekillendirici ürünler saç derisinde kuruluğa neden olur. Bu ürünleri yoğun bir şekilde kullanmak kepeğe adeta davetiye çıkarmaktadır. Dolayısıyla kepek sorununa çözüm arayan kişilerin bu ürünlerin kullanım sıklığını azaltmalarında fayda vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.