Aydın’a İstiklal Madalyası için kanun teklifi

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanca direnişi nedeniyle Aydın’a İstiklal Madalyası verilmesi için kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu.

Kanun teklifinin gerekçesinde, Aydın’ın Milli Mücadele’deki öncü rolüne dikkat çeken Bülbül, şu ifadeleri kullandı:

“Kuva-yi Milliye, vatanı işgal edilen Anadolu halkının destansı direnişidir. Bu destansı direnişte Aydın’ın büyük bir yeri vardır. İzmir’in işgalinin hemen ardından direniş hareketleri Aydın’da başlamış, zamanla örgütlenerek Batı Anadolu’ya yayılmıştır. Çete Ayşe Efe, Hacı Süleyman Efendi, Sökeli Cafer Efe, Hüseyin Efe ve Mestan Efe gibi yiğitler, milli heyetlerin toparlanmasını sağlamış, Yunan işgalinin ilerleyişi düzenli ordu kuruluncaya kadar kısmen de olsa engellenmiştir.”

“ÖNCÜ ROL OYNAMIŞTIR”

Bülbül, Malgaç Baskını’nın Milli Mücadele tarihinde özel bir yeri olduğunu belirterek, “Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği bu baskın, Batı ve Güney Anadolu’da teşkilatlı ilk direniş hareketi olarak kabul edilir. Başarısıyla halkın güvenini artırmış, yerel direnişin ulusal bir mücadeleye dönüşmesinde öncü bir rol oynamıştır” dedi.

Milli güçlerin yalnızca Yunan işgaline karşı değil, aynı zamanda Bolu, Düzce, Anzavur ve Delibaş isyanlarının bastırılmasında da önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Bülbül, Demirci Mehmet Efe komutasındaki kuvvetlerin bu süreçte büyük hizmetler verdiğini ifade etti.

ATATÜRK’ÜN ÖVGÜSÜ

Bülbül, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 11 Haziran 1920 tarihli telgrafında Demirci Mehmet Efe ve Aydın’ın kahraman efeleri için övgü dolu sözler söylediğini aktararak şunları hatırlattı:

“Atatürk, efelerin gösterdiği kahramanlıktan dolayı Büyük Millet Meclisi adına teşekkür etmiş ve onları ‘vatanımıza büyük hizmet eden fedakâr evlatlar’ olarak nitelemiştir.”

Bülbül ayrıca Celal Bayar’ın Galip Hoca kimliğiyle bu dönemde verdiği tavsiyelerin, efeler arasındaki sorunların çözümünde ve Milli Mücadelenin güçlenmesinde önemli rol oynadığını da vurguladı.

“BAĞIMSIZ TÜRKİYE’NİN KURULUŞUNU MÜJDELEDİ”

Aydın’da yakılan direniş ateşinin önce bölge halkına umut olduğunu, ardından tüm Anadolu’ya yayılarak Cumhuriyet’in kuruluşunu müjdelediğini belirten Süleyman Bülbül, “Bu nedenle Aydın’a İstiklal Madalyası verilmesi son derece yerinde olacaktır” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri